Bicske DIY (csináld magad) klub


Bár intézményünk jelenleg nem látogatható a vírushelyzet miatt, a háttérben továbbra is dolgozunk, és rengeteget ötletelünk, mivel tudjuk tovább színesíteni kínálatunkat. A közösségi portálokon, és videó megosztó oldalakon egyre-másra jelennek meg a DIY (Do It Yourself"=csináld magad) ötletek, videók, melyek a karantén hatására még inkább megszaporodtak. Így nem a spanyolviasz újra feltalálása az ötlet, hogy hozzunk létre településünkön egy olyan klubot, mely ezeket az ötleteket gyűjti, és meg is valósítja az élet számos területén, legyen ez a kertészet, háztartás, barkács tippek, vagy akár a hobbinkhoz (pl. fotózás) szükséges méregdrága eszköz házi készítésű alternatívája.

A Közösségek hete alatt be is mutatunk néhány ötletet, és ezek alatt, a hozzászólásokban, vagy a bicskeimuvelodesikozpont@gmail.com címen várjuk azok jelentkezését, akik a vészhelyzet után, a művelődési központban is szívesen találkoznának ebben a témakörben havi 1-2 alkalommal, illetve addig is szívesen megosztanák egymással ötleteiket itt, a Facebookon.

A címben szereplő elnevezés egyelőre egy munkacím, a klub tagjai a jövőben átkeresztelhetik majd a csoportot.

Első bemutatónk elsősorban a kreatív háziasszonyokat szólítja meg:

 

DÍSZPÁRNA VARRÁS NÉLKÜL

Nem kérdés, hogy minden szekrényben lapul néhány olyan ruha, amelyet évek óta nem vettünk elő.
Az alábbi leírásban bemutatunk egy módszert, amellyel új életet adhatunk a megunt, divatjamúlt, de kedves daraboknak. Készítsünk belőlük egyszerű csomózásos technikával díszpárna huzatot, így nem kell megválnunk tőlük, díszei lehetnek az otthonunknak.

1. Első lépésként válaszunk ki egy párnát, a póló méretének megfelelően.

2. Fektessük a párnát a pólóra, majd az olló hegyével rajzoljuk körbe az anyagon.

3. Vegyük le a párnát és a megrajzolt vonal mellett körülbelül 4-5 centiméterrel vágjuk el az anyagot a párna formájának megfelelően.

4. A kivágott anyagot, amennyiben mintás lesz a párnánk, a mintával fordítsuk felfelé, hogy a szélének vágásakor nehogy a mintát is elvágjuk.

5. Kezdjük el körbe bevágni az anyagot, itt fogjuk majd csomózni. Fogjuk az ollót, és az anyag szélén körbe haladva körülbelül 2 cm széles csíkokat vágjunk be.

6. Amikor körbeértük kettéválasztjuk a kiszabott anyagok, belehelyezzük a párnát és elkezdjük összekötözni a szélén.

7. Ezután egyszerűen csak körbe-körbe csomózzuk.

8. A sarkok esetében figyeljünk arra, hogy a csomózás miatt az anyag ne gyűrődjön meg, ebben az esetben csak minden második csomót kössük össze, és a fennmaradó szálakat a párna belsejében tüntessük el.

9. Ha körbe értünk kész is van a díszpárna, már csak azt kell eldöntenünk, hogy a nappalink, a kedvenc olvasósarok vagy éppen a kerti pihenő dísze legyen.

Tartsanak velünk legközelebb is!