Bicskei Napok a Batthyányakkal


Változatlan szellemiséggel, a helyi értékek elsőbbségével és széles választékkal várja az önkormányzat a saját rendezvényeként számon tartott eseményre a bicskeieket és a környékbelieket.
A Kultúrkúriában tartott ünnepélyes megnyitón többen ott ültek az első Bicskei Napok szervezői és résztvevői közül is számosan. Ez azért hír, mert az idén a harmincnyolcadik esztendeje, hogy a hagyományőrzés és megújulás jegyében tartják meg a kulturális, közéleti, sport és zenei rendezvénysorozatot a városban. Három év a művelődési központ átépítése miatt kimaradt: Még nagyközség volt Bicske, amikor 1979-ben, ugyancsak a rendszerváltás előtt nyitották szélesebbre a helyi szellemiséget magába foglaló képzeletbeli ajtókat.

Kiállítások, előadások, sportesemények követték egymást mindig májusban néhány napon át, mert szerencsésen ezt a hónapot választották ki a mára tradícióként újra és újra megtartott rendezvénynek. Rangot és a helyi közösség megbecsülését jelentette bekapcsolódni az események sorába, amelynek fő szervezője a művelődési ház volt – akkori munkatársai és mai vezetője akkor és most is ott ült a megnyitón. Megjelent a helyi közéleti szereplők mellett Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója. A pénzügyileg szűkösebb időkben több fejtörést okozott a finanszírozása a Bicskei Napoknak, mára a biztonságos költségvetésből nyugodt szívvel áldoznak a „drágább” fellépőkre, menő zenei együttesekre, mondta el Pálffy Károly polgármester megnyitó beszédében. Röviden tájékoztatta a közönséget a város pénzügyi helyzetéről és terveiről – az ötmilliárd forintos büdzsét megteremtő önkormányzat a biztonságra törekszik, bevételeiket inkább alul-, mint túltervezik, nem szőnek álmokat, ám az álmaikat nem adják fel: tervekre váltják őket. Bálint Istvánné alpolgármester tartja kezében a szakemberekkel összefogva a Bicskei Napok arculatát, rajta is múlik, hogy minden korosztály és érdeklődési körű ember megtalálja a számára legérdekesebb, legfontosabb programokat a festmények bemutatásától a meccseken át a főzőversenyig.

Pálffy Károly polgármester, Batthyány Kata, Batthyány-Schmidt Margó, Batthyány Ádám és Bálint Istvánné alpolgármester a Kultúrkúria előtt.

A Bicskei Napok megnyitóján emblematikus témát választanak az első alkalomra, így történt ezúttal is: a kisváros építészeti arculatát meghatározó és történelmi múltját reprezentáló Batthyány-kastély neves családjának mai leszármazottai beszéltek a nemzeti elköteleződésről, a múlt üzenetéről. A mai kastély elődjét az utolsó nádor, gróf Batthyány Lajos Ernő építtette, 1755-ben, fia, Tivadar bővíttette ki a mai formában láthatóra 1799-ben. Batthyány Kázmértól elkobozta a Habsburg-hatalom a ’48-as részvétel miatt a palotát és birtokait, az utolsó tulajdonosa, gróf Batthyány Gyula 1914-től ismét otthonaként élt benne, mert felesége, Károlyi Zsuzsanna visszavásárolta azt. Ők 1928-ban adták el az államnak, azóta gyermekotthonként működik. A mártír miniszterelnök gróf Batthyány Lajos egyenesági leszármazottjai, Batthyány Ádám, felesége, Batthyány-Schmidt Margó és lányuk, Kata képviselte ezúttal a történelmi családot Bicskén, Móricz Péter, a körmendi múzeum igazgatójával együtt izgalmas előadással fűszerezve az ünnepélyes első Bicskei Napot.

Megjelent a Fejér Megyei Hírlapban 2019. május 17-én. Szerző: Zsohár Melinda. Fotó: Adravecz Tamás.