Bicskétől a csillagokig - „csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold”


A Magyar Kultúra Napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, emlékezve és tisztelegve arra, hogy Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az ünnep alkalmából intézményünk különleges tematikájú, „Bicskétől a csillagokig” című asztrofotó kiállítás megnyitóját tartotta meg.

A tárlatot Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára nyitotta meg. Bevezető gondolataiban összefoglalta a két alkotó, Bajmóczy György és Szűcs Mátyás munkásságát. Mindkettejük életében meghatározó módon kapcsolódik össze a csillagászatnak és a művészet egy modern ágának, a fotózásnak a találkozása. Megtudtuk, hogy Szűcs Mátyás máris nagy utat tett meg a szakmában, hiszen fiatal kora ellenére tagja az Egyesületnek, és 2017-ben a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj” program támogatottja is. Fotóin jellemzően a Naprendszeren kívüli világot mutatja be. Bajmóczy György – szintén az Egyesület tagjaként – elsősorban Nap, bolygó és kettőscsillag megfigyeléseket végez. Kedves területe még a szolárgráfia, ami a Nap útjának rögzítését jelenti. A tárlat több olyan képet sorakoztat fel, amely különös pillanatban rögzíti a nap útját.

Mizser Attila találóan fűzte össze a Kultúra Napjának értékét a csillagászat jelentőségével. Kölcsey – mindannyiunk számára jól ismert – versét, a Husztot idézve rámutatott arra, hogy a művészet egyik legfőbb ihletforrása is éppen a csillagos ég rejtelmeiben található. Ahogy az „éjjeli hold” a „haza fényre derülésének” metaforájaként íródik le.

A kiállítás 2018. február 11-éig megtekinthető a Fiatalok Házában.

Várunk mindenkit szeretettel!

Nagy Beáta