Egyszerű fizikaoktatás gyermekeknek


2018. március 21-én, szerdán különös bemutató színhelye volt a Fiatalok Háza. A jatekostudomany.hu című honlap gazdái (Gyenes János és felesége) látogattak Bicskére, azzal a céllal, hogy általános iskolás diákokkal megismertessék a fizika tantárgyat, mint olyan témát, amely nem „száraz”, nehezen befogadható elméletek és érthetetlennek tűnő képletek „bemagolásával” tanulandó, hanem egészen egyszerű, bárki számára az otthonában is elvégezhető, de a „hétköznapi” ember számára megdöbbentő eredménnyel végződő kísérletekkel valódi élvezetté tehető.

Összesen tizenöt kísérletet mutatott be az elsősorban Bicske, de más környékbeli települések (Csabdi, Tabajd, Herceghalom) iskoláiból is érkezett gyerekeknek a házaspár férfi tagja, felesége közreműködésével. A nagy érdeklődésre való tekintettel összesen hat alkalommal tartotta meg az előadást (három-három délelőtti illetve délutáni időpontra szóló kezdéssel). Egy-egy alkalomkor legfeljebb 120 diák lehetett jelen és minden 10 diák után egy-egy felnőtt kísérő ingyenesen léphetett be.

A tanulók megtudhatták többek között azt, hogy hogyan lehetséges több száz méter magasságú felhőkarcolók felépítése minimális anyagfelhasználással, miért tud a repülőgép a levegőben maradni. Az előadó szén-dioxidot állított elő; felfordított egy nyitott, vízzel teli poharat úgy, hogy a víz benne maradt; beleszúrt egy pálcát egy lufiba anélkül, hogy az kidurrant volna; önmagában megálló „emberi szerkezetet” épített fekvő pozícióban lévő, önként vállalkozó gyerekekből; kidurrantott egy lufit narancshéjjal anélkül, hogy ahhoz érintette volna, stb. Elmagyarázta a gyerekeknek azt, hogy a filmekben a kaszkadőrök hogyan tudnak eljátszani „égő” embereket úgy, hogy maguk nem égnek meg (ehhez ember nélküli kísérletet is bemutatott).

A diákok átlagban nagy létszámban jelentek meg az előadásokon és a tapasztalt élmények láthatóan lekötötték őket. Sokan felálltak a helyükről azért, hogy jobban láthassák azt, hogy mit csinál éppen Gyenes János, aki minden kísérlet bemutatása előtt kérdéseket tett fel nekik eddigi tudásuk szintjének kipuhatolása végett. Melegen ajánlotta nemzetünk hajdani nagy fizikatanára, Öveges József professzor (Zala vármegye, Páka, 1895. november 10. --- Budapest, 1979. szeptember 4.) könyveit, aki egészen egyszerű, ugyanakkor roppant tanulságos kísérleteket írt le és mutatott be televíziós műsoraiban.

Minden előadás után lehetőségük volt a részt vevő nebulóknak további tapasztalatokat gyűjteni a terem két sarkában kiállított játékszerek kipróbálásával.

Az előadás gyermekeknek volt hirdetve, de az elhangzottak és a bemutatott kísérletek jelentős része szerintem még egy felnőtt embernek (beleértve magamat) is újdonságnak számít. A leegyszerűsítve csak „Fizika Show”-nak nevezett programra nagy szüksége van napjaink közoktatásának, mert (amint azt magam is tapasztaltam az 1990-es és a 2000-es években) a természettudományi tantárgyak oktatását az utóbbi néhány évtizedben egy olyan irányzat képviselői vonták uralmuk alá, amely szinte már csak elvont, idegen szavakból álló, különösen általános iskolások számára érthetetlen fogalmak és hasonlóképpen értelmezhetetlen képletek „segítségével” próbálja megismertetni a jövő felnőttjeivel a minket körülvevő kézzel fogható világ természetét, amelyet azonban éppen emiatt értenek (attól tartok) egyre kevesebben és egyre kevésbé.

Lévai Tamás