Feledésbe merült népi ételek


Szinte minden háztartásban elhangzik időről-időre a következő mondat: Mit együnk ma?

A világháló számtalan receptet kínál, de sokszor igazi ínyencségeket találhatunk nagyanyáink receptfüzeteiben, kézzel írt szakácskönyveiben. Most egy ilyen különlegességet mutatunk be.

KESZŐCÉS LEPÉNY

Ki hallotta már róla? Talán kevesen. Amíg a lepény szó többnyire ismerősen cseng, addig a keszőce hallatán a legtöbben csak csodálkoznak.

Vannak, akik a félig kész, hígan hagyott szilvalekvárt nevezik így, mások szerint a keszőce, egy nagyon sűrűre főzött gyümölcsleves, melyet tejföllel vagy aludttejjel sűrítettek.

A keszőcét idénygyümölcsből készítették, a gyümölcs húsát feltették cukorral vagy mézzel főni, még levet nem eresztett, majd tejföllel, vagy aludttejjel és egy kis liszttel készített habarással sűrítették. Végül hűlni hagyták és a savanykás levest hidegen is fogyasztották.

Egyszóval ezzel a finom gyümölcsös sűrű levessel készült az igazi lepény, az alábbi recept szerint.

Hozzávalók:

Tészta:
40 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
kb. 4 dl tej,
5 dkg cukor,
7 dkg vaj, 1-2 tojássárgája,
1 púpos mokkáskanál só

Tetejére: keszőce, vagy híg szilvalekvár,
10 dkg mák, 5-10 dkg cukor,
zsír

A lisztet összedolgozzuk a kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tojás sárgájával, a sóval, és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy könnyű kalácstésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kinyújtva, kizsírozott tepsibe terítjük, úgy, hogy körül beül 2 cm-es pereme legyen. Félujjnyi vastagon megkenjük szilvalekvárral vagy keszőcével, erre durvára darált mákot és cukrot hintünk.
180 fokos előmelegített sütőben, 18-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó a lepényünk, ha a széle a tésztának szép piros.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!