Filmvetítés a Fiatalok - Házában Fehérbot világnapja - 2017. október 15.


A vakok és gyengén látók nemzetközi világnapja alkalmából a témához kapcsolódó filmvetítésre hívjuk Önöket a Fiatalok Házába 2017. október 15-én délután 16 órakor! Egy fiatal magyar rendező, Szentpéteri Áron kisfilmje, a Láthatatlanul egy vak fiú és egy látó lány bontakozó kapcsolatáról szól, mely az idei évben bekerült a cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation rövidfilm válogatásába a 16 legjobb közé.

A fél órás rövidfilm főhőse a huszonéves Anna egy kiállításon megismerkedik Balázzsal, egy vak tárlatvezetővel. Mindkettőjükre különleges benyomást tesz ez a nem mindennapi körülmények közt kialakult véletlen találkozás. A film ugyanis úgy állítja a látást – az egyik legalapvetőbb érzékszervünket – a középpontba, hogy egy vak fiatalembert helyez a történet élére, aki ezen felül egy kiállítás tárlatvezetőjeként tűnik fel. Vagyis egy olyan környezetben, ahol a látásnak van a legnagyobb szerepe. Azzal az alapszituációval és titokzatosságával szembesít a film, hogy hogyan képes egy vak férfi eligazodni a tárlat tárgyai közt, és milyen kapcsolat tud kibontakozni úgy, hogy mindent a belső látás irányít csupán? A film ezek alapján tudatosan alapoz az ellentétek játékára, a sötétség és a fény különös hatásával érzékelteti ennek a sajátos világnak a hétköznapi tapasztalatait.

Találjunk választ együtt a film keltette kérdésekre, és ismerjük meg együtt a láthatatlan világ rejtett különlegességeiben a hétköznapit!

Írta és rendezte: Szentpéteri Áron

Szereplők: Barkó Tamás, Józsa Bettina, Ladányi Jákob, Ócsváry Áron

Fényképezte: Dévényi Zoltán

Vágó: Vághy Anna

Nagy Beáta