Ha május, akkor Bicskei Napok!


Ismét érdekes programokkal várja a bicskeieket és kedves vendégeiket a 2019. május 16-tól 19-éig 38. alkalommal megrendezésre kerülő Bicskei Napok! Alábbiakban szeretnénk egy kis ízelítőt adni a hosszúhétvége programkínálatából!

Május 14-én, kedden 10 órakor a bicskei Petőfi Művelődési Központban veszi kezdetét a programsorozat. A 21. Virágözön – Virágvásár alkalmából virágok és vetőmagok vásárlására és cseréjére invitáljuk vendégeinket. Ezen a napon a Virágos Bicskéért pályázat első 20 résztvevője 50%-os kedvezménnyel vásárolhat.

Ugyanezen a napon 17 órakor a Nagy Károly Városi Könyvtárban Csóka Judit Mesék feleségekről és férjekről című könyvének bemutatóján vehetünk részt. Megismerkedhetünk azzal, hogy mit tudnak nekünk a népmesék mondani a házasság buktatóiról és, hogy mit tanulhatunk belőlük. A történetek a Mesék feleségekről és férjekről és Mesék a gyógyulásról című kötetekből kerültek kiválogatásra.

Május 16-án, csütörtökön 14 órai kezdettel a Városi gyermeknap alkalmából a Batthyány-kastély parkjában a gyermekeket játékos vetélkedőkkel, légvárral, arcfestéssel, trambulinnal, sportversenyekkel és sok más érdekes programmal várják a szervezők.

Délután öt órakor a 38. Bicskei Napok kulturális rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján a Bicskei Kultúrkúriában köszöntő beszédet mond Pálffy Károly Bicske város polgármestere, valamint Bálint Istvánné, alpolgármester asszony. A Batthyány emlékest keretein belül Móricz Péter, a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László múzeum igazgatójának „A Batthyány család története bicskei vonatkozásokkal” című előadást hallgathatják meg. Vendégeink ez után megtekinthetik a Batthyány uradalmak című kamarakiállítást. Megnyitó beszédet mond Batthyány-Strattmann Margit a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, valamint gyermekei Batthyány Boldizsár és Kata.

Másnap május 17-én 9 órakor a Bicske Szíve Parkban a bicskei óvodások sportnapján várják az óvodás korúakat játékos gyermektornával a szervezők. Ugyancsak 9 órától emléktábla avatásra kerül sor az 50 éves Bicskei Mentőállomás és Bazsinka József, Bicske város posztumusz díszpolgára emlékére.

11 órakor Öltöztessük fel együtt a Születésfát! - babaköszöntő és fadíszítő ünnepségen a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola Eszterlánc gyermekcsoportja kedveskedik műsorával a művelődési központ előtt.
Délután fél öttől a Tiéd a színpad! keretén belül Szülőföldünk szeretete, a Szent László Általános Iskola, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulójáról megemlékező műsorát láthatják a művelődési központban.

17 órakor a könyvtárban Cseppár – párcsepp emlékeimből, Borbély József fotókiállítása kerül bemutatásra, Pálffy Károly, Bicske város polgármestere szavai után pedig mindenki egyénileg megtekintheti a kiállítást. Vendégeink Borbély József és Borbély Józsefné.

19 órától a Bicske Szíve Parkban Kowalsky meg a Vega koncertet hallgathatnak meg a rockzene szerelmesei.
Aki a programokban gazdag nap végére sem fárad el, azokat éjszakai kosárlabda mérkőzésre várják a szervezők a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola Szent István úti tornatermébe.

Május 18-án, szombaton ismét izgalmas nap várja az érdeklődőket a Bicske Szíve Parkban. Reggel 8 órakor főzőverseny veszi kezdetét Bicske Város Önkormányzata szervezésében. A szervezők szeretettel várnak minden vállalkozó kedvű szakácsot és kuktát, akik szívesen hozzájárulnának a nagy sikerű rendezvény gasztronómiájához.

10 órától bemutatkoznak a Vértesalja és Válvölgye települései, kézművesei. A termelői és kézműves kirakodó vásáron vendégeink a népi hagyományokkal és ételekkel ismerkedhetnek. Fél órával később a Bicskei Koncertfúvós Zenekar műsorát hallgathatják meg Kovács Tibor karnagy vezénylete alatt.

Eközben 10 órától egészen 17 óráig Trabigolásra van lehetőség. Két Trabant várja leendő utasait, az időutazásra a művelődési központban lehet jelentkezni.

A Hagyományos ízek – Ízes hagyományok Pannónia szívében fesztivált Bálint Istvánné, Bicske város alpolgármestere nyitja meg 11 órakor. Ezután a Bicske Városi Óvoda gyermekcsoportjai és a Bicskei Csillagszeműek veszik birtokukba a színpadot és mutatják meg tánctudásukat.

11 órától 18 óráig retró véradásra van lehetőség a Vöröskereszt helyi csoportjának szervezésében.

Az Európa sátor és ugrálóvár 11:30-tól 18:30-ig várja vendégeit. Ugyanezen idő alatt várja a Manófalvi kalandvár újabb és újabb várurait és várhölgyeit, akik izgalmas tréfás és ügyességi játékokat próbálhatnak ki a vár falain belül.

Egy órától Jó ebédhez szól a nóta a Város Kemencéjénél! Közreműködnek: Mészáros Kartal, Szabó Gyula Győző és Márton Fruzsina előadóművészek.

14 órától 18 óráig könyvek csereberéjére van lehetőség, e mellett könyves játszóházzal kedveskednek a könyvtár dolgozói a látogatók számára. Ugyanebben az időpontban Haj Rákóczi kézműves játszóház várja vendégeit a Rákóczi emlékév alkalmából.

Fél háromtól a Vértesalja, a Vál-völgye és tágabb környezetünk együtteseinek kulturális bemutatkozása következik a színpadon. Fellépőink lesznek a Pannoniada Gyermekkórus, a Lovasberényi Csűrdöngölő és Rezeda Tánccsoport, valamint a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport. Eközben 15:30-tól kerül sor a főzőverseny eredményhirdetésére.

18 órától az Ethno Sanzon zenekar koncertjét hallgathatják meg, akik a világ különböző tájain összegyűjtött zenékkel kedveskednek közönségüknek. 20 órától Vastag Csaba, háromszoros Fonogram díjas előadóé a színpad, aki zenekaros nagykoncerjével zárja a szombati nap programsorozatát.

Szombati sportprogramjaink 7 órától gyermek és felnőtt horgászversennyel veszi kezdetét a Barátság Horgász Egyesület szervezésében a Ditrói-tónál.

Kilenc órától meghívásos alapon szerveződő diák kosárlabda versenyre kerül sor a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola Szent István úti tornatermében.

10 órától pedig a TerKeBog Bogaras pikniket tart a Batthyány-kastély parkjában, bográcsozással, majd autós felvonulással.

Sportprogramokból a BTC sportpályáin sem lesz hiány. 9 órától a Telep – Kertváros kispályás diák, férfi és női labdarugó mérkőzéseken szurkolhatunk együtt. Közben pedig a BTC teniszpályán páros teniszversenyekre kerül sor.

11:30-tól kerül megrendezésre a X. Bicske rangadó, amelyen Bicske Város képviselő testülete és a Bicskei TC öregfiúk-vegyes csapatai mérik össze góllövő tudásukat egy futballrangadó erejéig.

17 órakor pedig Öregfiúk megyei bajnoki labdarúgó mérkőzésén szurkolhatunk együtt a Bicskei TC-ért a Perbál csapata elleni meccsen. A sportprogramok alatt dekázó- és tizenegyes rúgó versenyeken mérhetik össze tudásukat kedves vendégeink.

Május 19-én, vasárnap a Bicske Szíve Parkban a Családi vasárnap keretében szintén sok érdekes program várja az érdeklődőket. 14 órától sport- és táncbemutatók veszik birtokukba a színpadot. Akrobatikus roki, hastánc, zumba fitness, kempó és spinning bemutatók színesítik a délutánt.

Kézműves sátor, ügyességi játszóház várja a gyermekeket és szüleiket egyaránt, ahol elsajátíthatják a korongozás, a nemezelés, a papírfonás és a fabrikálás mikéntjeit. Közben 15 óra és 17 óra között arcfestésre is van lehetőség. A gyermekek szórakoztatását emellett egész nap felfújható vártornyos légvár és óriáscsúszda biztosítja.

Akik a kézműves sátor minden kézműves technikáját elsajátították, 14 és 18 óra között ellátogathatnak a Furfangos csudavilág játszóparkjába is. Itt szintén a család apraja-nagyja választhat a számára megfelelő játékok közül.

15 órától Vitamintornával várják a gyermekeket, ahol állatokat és növényeket utánzó játékos tornán vehetnek részt az 5-10 évesek. Fél órával később a kissebeké a tér, a Ringató, zenés foglalkozással, utána Csiri-biri vidám mozgásfejlesztő torna várja a gyerekeket.

17 órakor zárul a 38. Bicskei Napok, a 100 Folk Celsius ad gyermekeknek és felnőtteknek szóló koncertjével!
Vasárnap sem lesz hiány sportprogramokból. Reggel 9 órától kerül megrendezésre a X. Bicskei napok Úszóverseny az uszodában.

10 órától II. REKORTÁN kosárlabda tornára invitáljuk az érdeklődőket a Bicskei TC Sporttelepén.

11 órakor a művelődési központban Bicske Barátok találkozója dr. Végh Róbert, Bicske város díszpolgára, az egyesület elnöke szavaival veszi kezdetét. Eseményünket jelenlétükkel megtisztelik dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, Kárai Kázmér, mesteredző és Mizsér Attila olimpiai bajnok öttusázó. Az érdeklődők Ilka Gábor miniatűr szobrainak villámkiállítását is megtekinthetik.

17 órától ismét a Bicskei TC-ért izgulhatunk a Gyúró SE ellen vívott Megyei III. osztályú bajnoki labdarúgó mérkőzésén a Bicskei TC Sporttelepén.

Folytassuk együtt a hagyományt, és töltsük el együtt ezt az élményekben gazdag hosszú hétvégét!
Programjainkra mindenkit szeretettel várunk!

A programok látogatása ingyenes!

A program és az időpontváltozás jogát fenntartjuk!

Nacsa Anett