Hadifogoly magyarok a nagy háborúban - Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig


Nemzetközi multimédiás vándorkiállítás a Bicskei Kultúrkúriában.

A Hadifogoly magyarok a nagy háborúban – Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig címet viselő nemzetközi multimédiás vándorkiállítás teljes képet ad az első világháborús hadifogságról, a fogságba esésről, a hadifoglyokkal szemben elkövetett háborús bűnökről. A tárlat szeptember 3-tól látogatható a Kultúrkúriában.

A kiállítás „ember- és sorsközpontú”: 18 fogolysorson keresztül mutatja be, mit jelentett lágerlakónak lenni a „nagy háborúban”

Többségében családi gyűjteményekből származó korabeli fotóanyagok, eredeti tárgyak, dokumentumok láthatók a tárlaton, amely multimédiás anyagokkal egészül ki. Interjúkat láthatnak az érdeklődők a túlélők leszármazottaival, valamint riportot az ostffyasszonyfai hadifogolytáborról.

Mindemellett van egy komoly képzőművészeti vetülete is a kiállításnak, hiszen a hadifogságban készült műalkotások reprodukcióit is bemutatjuk a vándorkiállításon.

A kiállítás kurátorai Margittai Gábor és Major Anita igyekeznek minden korosztályt megszólítani.

A program a Külső Magyarok Kft. szervezésében, az Első világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

Sz. E