Helytörténeti gyűjtemény


Az elmúlt évek során több alkalommal szerveztünk olyan kiállításokat, melyek településünk múltját mutatták be, a bicskeiek örömére és megelégedésére. Most itt, a Bicskei Kultúrkúriában, mind a két szinten állandó kiállítás keretében válogatást láthatnak az elmúlt évtizedekben és a közelmúltban összegyűjtött helytörténeti anyagból.

A kiállítási anyag a településen élők és a településhez kötődő személyek önzetlen felajánlásainak eredménye. Az értékmegőrző munkát a művelődési központ szakemberei végezték.

Bicske helytörténeti gyűjteményének látogathatóvá tétele kifejezi a történelmi múlt tiszteletét, értékeink és hagyományaink megőrzését.

 

A gyűjtemény tárgyanyaga a népi életmód egyes területeiből ad ízelítőt. Készítésük idejét tekintve legnagyobb részük a XIX. század végére és a múlt század első évtizedeire datálható. Díszítményükben és technikájukban a régi hagyományos stílust reprezentálják. A gyűjteményben megtalálhatók a népi életmód jellegzetes darabjai, a mezőgazdasági fa- és fémeszközök, néhány ősmesterség eszközei- tárgyai, háztartási és használati tárgyak, a népi mesterségek eszközei és produktumai, a népi kerámiatárgyak, valamint a népi házi textilipar eszközeiből is néhány darab.

A gyűjtemény alapjait általános iskolai gyűjtőmunka teremtette meg a 70-es és 80-as években. A Művelődési Központ honismereti szakkörének keretében diákok gyűjtötték össze a tárgyakat, melyek az évek során tovább bővültek, s még napjainkban is folyik a gyűjtőmunka.