Karácsonyi képeslapok kiállítása a Művelődési Központban


A karácsonyt a készülődés, várakozás előzi meg. Ilyenkor minden család más-más módon éli meg az adventi időszakot. Sürgünk, forgunk, ajándékokat készítünk, ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket és otthonunkat is. Ilyenkor szokás, hogy szeretteinknek, barátainknak üdvözlő képeslapokat küldünk. A színes, hangulatos lap és a kézzel írt szöveg szeretetet, melegséget csempész a házba és ott is tartja, hiszen amikor ránézünk egy képeslapra, eszünkbe jut, akitől kaptuk.
Már hagyomány, hogy az Önkormányzat és a Művelődési Központ közös szervezésében pályázatot hirdetünk, hogy aztán a beérkezett rajzokból kiválasszuk azt az egyet, amit az önkormányzat karácsonyi jókívánságaival minden bicskei család megkap.

Ebben az évben is szép számmal érkeztek pályamunkák Bicske város Óvodáiból, a Csokonai Vitéz Mihály Általános iskola alsó és felső tagozatából és a Szent László Iskolából. A gyerekek beérkezett rajzai közül került ki idén is a város képeslapja, melyet minden bicskei családnak megküldenek.
A pályázatra 139 rajz érkezett, nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen ennyi kitűnő munkából nehéz kiválasztani a legszebbet.

December 6-án a Művelődési Központ kiállítóterme gyermekek zsivajától volt hangos. A karácsonyi képeslapokból elkészült kiállítás megnyitójára hívtuk a gyerekeket. A program közös énekléssel kezdődött, majd Bálint Istvánné alpolgármester asszony, Andi néni elmondta gondolatait a pályázatról, gyermekkori karácsonyi élményeiről mesélt a gyerekeknek. Utána következett a várva várt eredményhirdetés.

A Bicske Városi Óvoda mindhárom tagintézményéből érkeztek rajzok, összesen 36. Az óvodás csoportok munkái mind nagyon ügyesen és színesen jelenítették meg a karácsony hangulatát: a legkisebbek körében az angyalok, a hóember és a mikulás kiemelkedően kedvelt alakjai voltak a képeslapoknak. De a betlehemi jászol és egy-egy karácsonyi motívum, a gyertyák és a csengők, no meg a karácsonyfa alatti ajándékok is megelevenedtek a képeken. A kiemelkedő munkájáért jutalomban részesültek:

Lázi Boróka Johanna, Zahár Boróka, Jankó Nimród Gyula, Cseresnyés Anna, Blaskó Villő, Varga Jázmin.

Csokoládét kaptak:
Földes Nóra Mónika, Obolér Fanni, Ferenczi Fanni, Bíró Sára, Prechel Patrícia, Kulifai Anna Gabriella, Máté Szonja, Váradi Dorina, Hegyi letícia Dóczé Krisztián, Filip Anna Katalin, Káhn Zora, Ifjú Ákos, Juhász Enikő, Farkas Henrietta, Szolga Csenge, Szabó Buda Sebestyén, Balázs Blanka, Balog Kinga, Rafael Richárd Levente, Ozsváth Zsombor Benedek, Klempa Marcell, Goda Borbála, Nógrádi Emma, Turi levente, Balla Kata, Pálffy Lukács Dániel, Butyurka Kristóf, Nagy Attila Zaránd.

Az alsó tagozatosoktól 78 rajz érkezett. A karácsony ünnepe számukra is meghitt képekben jelent meg, a karácsony jellegzetes színeit kölcsönözve rajzaiknak. Az alsósok a család és az otthon melegét részesítették előnyben, a kandalló köré gyűlt családtagok és a feldíszített fa fényei elevenedtek meg a képeslapokon. Ugyanakkor nem maradt el a Háromkirályok érkezése és a Kis Jézus jászolja sem. Természetesen a téli időszak legkedveltebb családi programjainak, a szánkózásnak, a hóember-építésnek az illusztrációja is látható a képeken.
A zsűri 12 kisdiákot díjazott.

Mecséri Blanka, Tőkés Ferenc Ábel, Huszár Mátyás Gábor, Obolér Petra, Mészáros Margaréta, Balla Hanna, Pálffy Eszter Júlia, Kihári Kende, Zsolnai Regina, Kárpáti Gergő, Johanidesz Petra, Szőllősi Rozi emléklapot és rajzcsomagot vehetett át.

Az alsósok sem mentek haza üres kézzel, csokoládét kaptak: Huszár Fülöp Károly, Baljer Márk, Végh Horváth Zsombor, Zsolnai Noémi, Milu Csenge Eszter, Knáb Laura, Vaik Vince, Géber Viktória, Futó Fruzsina, Réz Adrián, Viola Tamás, Kurucz Milán,Ágoston Tímea, Tóth István, Török Róbert, Semperger Zora, Kusz Attila, Bogdán Virág, Szonda Noémi, Földes Helga, Szabó Lilianna, Juhász Jázmin, Gonda Melinda, Nitti Kendra, Oláh Albert, Kiss Zoltán, Czirák Lilla, Kis- Feri Erika, Veszeczky Vanda, Semperger Panka, Molnár Orsolya, Csaba Napsugár, Flórián Ádám, Sánta Vivien, Szarka Lili, Zabos Dániel, Csata Dominik, Siliga Károly Noel, Földvári Dominik, Döme Csenge, Szerencsés Dóra, Molnár Ádám, Makula Rikárdó, Blaskó Dóra, Ponczok Jázmin, Goda Hanna, Huszár Izabella, Erdei Panna, Győri Bíborka, Borsche Bíborka, Nagy-Nyika Tímea, Szabó Eszter Júlia, Kóbor Kenéz, Somfai Emma, Csörgöl Anna, Balogh Evelin, Cseresnyés Dóra, Ladányi Donát, Rönkös Dorka, Pataki Ádám László, Rónai Ágnes Jolán.

A harmadik csoportot a felső tagozatos diákok alkották. Az ünnep sokfélesége és meghittsége az ő képeiken is kirajzolódik, és már a személyes élményjelleg is erősen érződik az egyedi képeslapokon.

Díjazottak:
Baljer Roxána, Bajmóczy Dorka, Béczy Eszter, Boros Andrea

Akik csokoládét kaptak:
Baljer Kitti, Pintér Szabolcs, Kurucz Kleopátra, Németh Dominika, Dudás Vanessza, Bálint Enikő Mónika, Pósfai Zsuzsanna, Kernbaum Kitti, Városi Vanda, Szabó Flóra Kata, Török Réka Anna, Horváth Levente Iván, Hábersdorfer Gabriella, Makay Kamilla, Boros Veronika, Pápai Nerella, Járóka László, Dávid Renáta.

A fődíjat ebben az évben Tolnai Zsófia, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 2. c osztályos tanulója vehette át. Zsófi betlehemi jelenete méltán nyerte el a város vezetőinek tetszését.
A kiállítás a pedagógusok munkája nélkül nem jöhetett volna létre, Köszönjük az óvó nénik, tanító nénik segítségét, fáradozását.
A kiállítás megnyitó a Hull a pelyhes fehér hó közös eléneklésével zárult.

Kiss Irén