Készítsünk házilag aszfaltkrétát!


Előző bejegyzésünkben beszámoltunk arról, hogy egy a vészhelyzet után is együtt ötletelő, tapasztalatmegosztó közösséget szeretnénk létrehozni a Közösségek hete alatt bejelentett Bicskei DIY (csináld magad) Klub munkacímen futó kezdeményezésünkkel. A cikkek alatt a hozzászólásokban, vagy a bicskeimuvelodesikozpont@gmail.com címen várjuk azok jelentkezését, akik egyelőre itt, az interneten (esetleg egy privát csoportban) majd a művelődési központban is szívesen találkoznának ebben a témakörben havi 1-2 alkalommal.

Lássuk a következő, házilag megvalósítható ötletet, ami Katától érkezett:

Amikor kislány voltam, imádtam rajzolni. Teljesen mindegy, hogy hol találtam egy talpalatnyi helyet az udvari járdán, azonnal alkotásra késztetett. Akkoriban csak a hófehér táblakrétát tudtuk beszerezni, így is hamar egész mesék elevenedtek meg az udvari járdán.

Manapság már számtalan üzletben vásárolhatunk különböző méretű, formájú színes aszfaltkrétát, de miért is ne készítenénk el magunk, házilag. Összeállítása egyszerű, gyors, és igazán jó móka, gyereknek felnőttnek egyaránt.

Kipróbáljuk együtt?

 

Hozzávalók:

  • modellgipsz
  • tempera festék
  • víz
  • tál a kréta alapanyagának kikeveréséhez, és egy kanál
  • forma a kiöntéshez (ha van otthon nem használt szilikon jégkocka forma, vagy adventi naptárból megmaradt műanyag csokiforma, de bármilyen gipszkiöntő forma megfelel)

A gipsz bekeveréséhez jó, ha több doboz is rendelkezésünkre áll, mert így a színeket nem keverjük össze.

Fogjuk tehát az egyik műanyag dobozt, teszünk bele egy kis gipszet, majd kiválasztunk egy tubus temperát, és ebből is nyomunk a tálba. Jöhet a víz. Túl híg se legyen, mert akkor sokára köt meg a gipsz, de a túl sűrű sem szerencsés. Ám biztos vagyok benne, hogy a szüleitek tudnak ebben segíteni nektek.

Jöhet a formázás. Amennyiben csak egy színt szeretnénk formánként, úgy nincs más dolgunk, mint kikanalazni az egyik formába a bekevert gipszet.

Ha több színűre szeretnénk a krétát készíteni – mint ahogy az egyik képen is láthatjátok - , akkor csak egy-egy kanállal tegyünk a formába, majd a többi színnel töltsük fel.

Kis idő múlva kivehetjük a formából, és indulhat az alkotás. Irány az udvarra utcára, rajzolásra fel!