Kiállítások 2015


fotoJanuár 22. - február 8.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából

Bicske rejtett kincsei

Fotókiállítás

A kiállításon A tudás tarisznyája Bicskén című projekt fotós csoportjának munkájából láthatunk válogatást.

A tehetséges fiatalok munkáin táj- és életképeket, csendéleteket és portrékat tekinthetünk meg. A kamera lencséjén át "fiatal szemmel" nézhetünk a világra és városunkra.


fotoFebruár 16.- március 10.

Az origami csodálatos világa

Országos vándorkiállítás

Az origami kifejezés japán eredetű, pontos magyar megfelelője a “papírhajtogatás (ori - hajtani, kami - papír). Japánban már XII. századból származó feljegyzések is említik ezt a művészeti ágat.
A papírkészítés hazájával, Kínával ellentétben Japánban a papírhajtogatás hosszú és folyamatos tradíció, arra az időre nyúlik vissza, amikor a papír gyártásának titka az országba került. Mivel a japán szigeteken nem termeszthetők a máshol ismert textilnövények, így sok használati tárgyat, ruházati kiegészítőt (pl.: zsákokat, napernyőket) is papírból kellett előállítani. Innen egyenes út vezet az igényes japán társadalomban a hajtogatás művészi szintre emeléséhez. A világkereskedelem megjelenése pedig a használati cikkek mellett a szellemi értékeket és a művészetet is elvitte a világ szinte minden pontjára.

Magyarországon először a kecskeméti origamisok fogtak össze, ez volt a Magyar Origami Kör, amely 2013-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Ez alkalomból készült "Az origami csodálatos világa" című kiállítás, melyen az elmúlt évek legjobb, legkülönlegesebb munkái kerülnek bemutatásra. Háromnyelvű (magyar, angol, német) tablóink mesélnek az origami történetéről, a kuszudamákról, a ghian-zhi technikáról, a tesszalációkról, a papírokról és a divatról.


fotoMárcius 13. - 31.

Kisvári Gyula festő, művésztanár kiállítása

"1957-ben születtem. Egész életem Bicskéhez kötődik. Győrben tanítói, Egerben rajztanári diplomát szereztem, a Csabdi Általános Iskolában tanítok. Mestereim a tanítványaim. A művészet és a társadalom izmusai elkerültek, én is azokat. Ám gyönyörű hazai tájakon járok, csodálatos emberekkel találkozom, ezért hát rövid az út "lélektől-lélekig". Önkéntelenül rajzolok és festek. Nem tervezek, nem komponálok, nem spekulálok, nem kalkulálok és manipulálok, csak engedem, hogy átjárjon és nyomot hagyjon a lélek.

Saját szavainál semmi sem foglalhatja össze Kisvári Gyula művészetét. Ezen a kiállításon főként tájképeket, gyönyörködhetünk a lendületes vonalvezetésben, elmerülhetünk a művészet és természet szépségében, harmóniájában.


fotoMárcius 28. - Április 30.

Bicske Barátok életéből

Dr. Tóth Ágnes fotódokumentációs kiállítása

Dr. Tóth Ágnes, a Bicske Barátok Egyesületének vezetőségi tagja. Hobbija a fotózás, tanára elsősorban édesapja volt. Első csoportos kiállítása a Bicskei Művelődési Központban volt 1998-ban, a természet szépségein kívül a Bicske Barátok Egyesületének életét is rendszeresen fotózza. Ezekből a fotókból láthatunk most egy válogatást a kezdetektől napjainkig.


fotoMárcius 28. - Április 30.

Natura in minimis maxima

Pici szépségek a természetben

"A Natura in minimis maxima nemcsak azt jelenti, hogy a természetben a pici dolgok is gyönyörűek, hanem azt is, hogy a legnagyobb változatosság, és ezzel együtt a legtöbb szépség a pici dolgokban van." 
Dr. Papp László professzor, Széchenyi - díjas biológus előadáshoz kapcsolódva nyílik meg  Dr. Szappanos Albert kecskeméti állatorvos, a témához kapcsolódó rajzait, festményeit és Rahmé Nikola fotós, különleges rovarfotóit bemutató kiállítás.

A rovarok a földi élet egyik legfontosabb tagjai, nélkülük megszűnne az élet. Ugyanakkor a legmegosztóbb élőlények is, sokan nem szeretik, félnek vagy undorodnak tőlük, néhányan csodálják őket, felépítésüket, szépségüket, életmódjukat. Mindkét csoport tagjainak érdemes megtekintenie a fent említet kiállítást, ahol gyönyörű, színes fotókon, festményeken és rajzokon, felnagyított részleteken keresztül egészen új perspektívában láthatják az élővilág e fontos és értékes tagjait.


fotoÁprilis 10. - 26.

Epilógus

Borbély József fotókiállítása

Borbély József 1935-ben született Bicskén, Tatán és Budapesten tanult, majd, Egerben szerzett tanári diplomát. 1964-ben költözött újra Bicskére feleségével és családjával. Pedagógusi pályafutása során vezetett fotószakkört, pályázati díjakat nyert. Első sikerét 1965-ben aratta a Képes Sport pályázatán, ahol első helyezésével neves fotósokat előzött meg. Immáron kilencedik alkalommal nyílik meg kiállítása, ennek mottójául az alábbi sorokat választotta: " Fogy a fény a képekhez, nincs mi képet képez...". Mostani kiállítása egyben visszatekintés, utolsó bemutatkozás a közönségnek, valódi epilógus, melynek elején visszatekinthetünk a múltba, részesei lehetünk a fotói által megörökített világnak, fekete-fehérben barangolhatunk a régi idők sportolóinak életében, a  jelent pedig nyugalmat árasztó, színes táj- és életképeken hozza el nekünk.

 

 

A Bicskei Napok kiállításai:

fotoMájus 14. - Május 31.

A narancsinges lány

Ágh Gyula Mihály festő kiállítása a Petőfi Művelődési Központ kiállítótermében.

Ágh Gyula Mihály (63), túl nyolc sikeres kiállításon, most Bicskén, hazai környezetben mutatja be festményeit. Téma választásai, különleges színvilága, egyedi látásmódja, expresszív megjelenítései mind tetten érhetők festményein, teszik érdekessé, szerethetővé azokat.
Így vall magáról:
"A festészet az egy igazi szerelem és egy szép út is egyben számomra, amit végig kell járnom. Ez az én El Caminom."

Eddigi kiállításai: Tata, Dunavecse, Sárvár, Budapest, Mány, Alcsútdoboz, Tata


fotoMájus 14. - Május 31.

Árnyak alatt

Németh Éva művésztanár kiállítása a Petőfi Művelődési Központ emeleti galériájában.

"Születésem óta Bicskén élek. A vidéki táj szépsége, csendje, a természet harmóniája adta sok képem témáját. Gyermekkorom óta foglalkozom rajzolással, festészettel.

A Budai Tanítóképző Főiskolán, rajz műveltségterületen tanítói, majd az egri Eszterházy Károly Főiskolán rajz tanári diplomát szereztem.

Mesterem Bálványos Huba, Munkácsy - díjas grafikusművész volt. Jelenleg a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában tanítok. A munkám mellett fontosnak tartom, hogy a gyerekekkel is megszerettessem a művészetet, segítsek nekik kreativitásuk, tehetségük kibontakoztatásában. Ceruza, ecset segítségével bátran vessék papírra gondolataikat, érzéseiket. Az iskola és a Petőfi Művelődési Központ keretein belül is rendszeresen tartok játszóházakat, kézműves foglalkozásokat. Több éve vezetek képzőművészeti szakkört és alkotótáborokat gyerekeknek. A legkiválóbb alkotásaikból leporelló és képeslapsorozat készült.  Szerettük volna megörökíteni szűkebb lakóhelyünk épületeit, nevezetességeit, környezeti értékeit.

Megalapítója voltam a Helyi Képzőművészek Önképző Körének. A 2006-os bicskei naptár jelenttette meg alkotásainkat. Több, helyi csoportos kiállításon vettem részt."


fotoMájus 14. - Május 31.

Féltve őrzött kincseink

Kalmár Ferencné kézzel festett ballagási szalagjainak kiállítása

"1972 óta élek Bicskén, ballagási szalagokat 40 éve festek - de festettem már óvodai, iskolai, konfirmációs névsoros szalagokat, lánybúcsúra, esküvőre a vőfély számára, sőt, temetési koszorúra is. Több mint 70 féle mintát festettem: a klasszikusnak számító virágcsokrok, népi motívumok mellett egyedi kéréseket is teljesítettem, mint például kéményseprő, elefánt, ló, tigris, kutya, bokszkesztyű , motor, kerékpár, "fityiszt" mutató kéz, sőt, fotóról arcképet is. A szalagok egyik felére kerül a fő motívum, a másik felére magyar vagy külföldi költők versei, híres emberek híres idézetei, vagy kérésre akár Edda-dalszövegek."


fotoMájus 15. - Május 31.

Jubileumi visszatekintő

Emlékkiállítás

Bicske-Altshausen testvérvárosi kapcsolatának jubileuma alkalmából a Városháza aulájában

20 éve a Bicskei Napló novemberi száma adta hírül a németországi Altshausen és Bicske között létrejött testvérvárosi kapcsolatot. E kapcsolat gyökerei immár 80 évre nyúlnak vissza, mikor két ifjú - Pallavicini Frigyes őrgróf és Tabódy István bicskei plébános - barátsága elkezdődött.

fotoAzóta sok ápolója és éltetője akadt német és magyar oldalról is kettejük testvérvárosi kapcsolattá bővült barátságának, közöttük is nagy szerep jutott a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak, a települések polgármestereinek, zeneiskolánknak és tanáraiknak, valamint az önkéntes tűzoltóknak.

Német barátaink szívéhez nőtt Bicske, és az itt dolgozó és élő emberek, de megszerették a zánkai táborozásokat is, ahogyan mi, bicskeiek is szívesen, és izgalommal, szeretettel a szívünkben indulunk évről-évre Altshausenbe.

fotoNagy örömünkre szolgál, hogy a 34. Bicskei Napokon a hagyományok megőrzése, hagyományok teremtése mellett ezt a szép kerek évfordulót is ünnepelhetjük, s bemutathatjuk a 20 évet képekben is.


fotoMájus 15. - Május 31.

Bicskei tájak

Kővári Attila festőművész kiállítása a Batthyány-kastély konferencia termében.

1970. november 13-án született Budapesten. Bicskén nőtt fel, a Vajda János Gimnáziumban érettségizett 1989-ben.

Ma Debrecenben lakik feleségével és lányával. Iskoláit Nyíregyházán a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán és a Magyar Iparművészeti Egyetemen végezte.

foto1998 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete festő tagozatának és a Magyar Festők Társaságának. 1997 óta állít ki itthon és külföldön. 2000 óta a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola művésztanára. 2003-2005-ig Derkovits Gyula ösztöndíjas volt.

2004-ben a Hajdú-Bihar megyei Őszi Tárlaton Debrecen város díját kapta.2012-ben a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Ösztöndíjában részesült.


fotoMájus 16. -  Május 31.

Bicske barátai

Bicske barátai című csoportos kiállítás a Batthyány-kastély dísztermében.

A művészetpártolás és a művészetek szeretete a Bicske Barátok történetében 30 éves múltra tekint vissza, és mára már egyfajta hitvallássá vált az egyesület vezetőinek körében. Az idei Bicskei Napokra egy különleges programmal készültek: az elmúlt évek legsikeresebb kiállításaiból láthatunk válogatást, ahol harmonikusan egészítik ki egymást a szobrok, festmények, kerámiák. A kiállítók megszerették városunkat, barátainkká váltak, örömmel jönnek vissza hozzánk.  

Most egy közös tárlat keretében újra találkozhatunk
Csavlek András  festőművész,
Csavlek Etelka keramikus,
Háger Ritta textilművész,                                                  
Ilka Gábor szobrász,
Józsa Judit kerámiaszobrász,
Kokas Ignác festőművész,
Petrás Mária szobrászművész,
Szmrecsányi Boldizsár (Boldi) szobrászművész
Udvardi Erzsébet festőművész,
Wegenast Róbert festőművész, díszlettervező,
és Zsin Judit szobrászművész, akvarellfestő alkotásaival.

Legújabb, mostani kiállításukra is szeretettel várják a bicskeieket.

Szeptember 30-október 30.

Népmesei illusztráció kiállítás

Magyar népmesei illusztrációkból a Népmese napja alkalmából összeállított kamara kiállítás.


fotoSzeptember 27.

"Harcot vívott Istenért és hazáért" - Tabódy István emlékére

A Szent Mihály napi programokhoz kapcsolódva 2015. szeptember 27-én, vasárnap Tabódy István halálának 15. évfordulójára emlékezve Bicske Város Önkormányzata, a Bicskei Katolikus Egyházközség és a BEMKK Petőfi Művelődési Központ közösen emléknapot és kiállítást rendezett a Szentháromság katolikus templomban.


fotoOktóber 16. - november 6.

IVANICS IMRE

festő TÁJKÉPEIM című kiállítása

"1974-ben születtem. Gyermekkorom óta Bicskén élek, 2 gyermekes családapa vagyok. Amióta kezembe tudtam venni a ceruzát szívesen és nagyon sokat rajzoltam. Először édesapám segített, később rajztanáraim.

Egész életemben hobbim volt a festés, először temperával, 1996-tól és jelenleg is olajjal, tudásom szerint klasszikus ábrázolásra, technikára törekedve. Ahogy szabadidőm engedte mindig foglalkoztam csendéletek, tájképek alkotásával, majd a bicskei önképző körben és a lovasberényi alkotótáborban portré ábrázolással is megpróbálkoztam.

Az elkészült művekkel sikerült kiállításokon is részt vennem, amelyeken általában alkotótársaimmal együtt szerepeltem. Ilyen rendezvények voltak Bicskén, Alcsúton, Altshausenben, Csákváron, amelyeken nagyon sok elismerést, buzdítást kaptam.

Köszönettel tartozom mindazoknak, akik támogattak az alkotásban, vagy a képek bemutatásában segítettek."

Ivanics Imre


fotoSzeptember 2-4.

AMI A KISKERTEMBEN MEGTEREM...

Őszi kertészeti kiállítás

A Kővágó Antal Kertbarát Kör hagyományos kertészeti kiállítása.


fotoNovember 13.- 30.

"Hazai felhők"

Papp János festő kiállítása

Papp János festőművész 1950-ben született Inotán. 1966-tól járt az Újhelyi Gábor festőművész vezette képzőművészeti körbe, ahol elsajátította a rajzolás és festés alapjait. Az általa felvállalt festési mód, a plein air festészet kiviszi őt a műterem mesterkélt, zárt világából a természetbe, hogy a szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségeket visszaadva hozhassa létre alkotásait.