Kiállítások 2017


Kiállítások 2017

 

foto2016. december 9.  - 2017. január 15.

Mennyből az angyal…

Karácsonyi képeslap kiállítás

Bicske Város Önkormányzata és a Petőfi Művelődési Központ közös     gyermekeknek szóló karácsonyi képeslapkészítő pályázatára beérkezett munkák kiállítása.


foto2017. február 25. - március 20.

Magyarországi Orchideák - fotókiállítás

Dr. Molnár V. Attila akadémikus, a Debreceni Egyetem docensének fotóiból nyíló kiállítás megnyitója a Bicske Barátok éves közgyűlésének keretében.


foto2017. március 24. - április 19.

Víz és olaj

Némáné Nagy Júlia festőművész kiállítása

Némáné Nagy Júlia pedagógusi karrierje nem vált korlátjává művészetének. Ezt tanúsítja sikeres kiállításainak hosszú sora, számtalan nagyszerű képe, s képein jól felismerhető, finomra csiszolt egyedi stílusa, technikája. Sokoldalú művész, aki a legkülönfélébb módon és témán keresztül képes kifejezni az őt foglalkoztató gondolatokat. Megszólítja a lelkünk legmélyét is. Több kiállításán már volt alkalom megismerkedni sokirányú témaválasztásával.


foto2017. április 21 - május 6.

Magyar népviseletek és népi hímzések

Népi díszítőművészeti szakkör kiállításának megnyitója.

"Célunk az, hogy a lassan feledésbe merülő népművészeti értékeinket hajdani népviseletünk gazdag tárházát megmentsük az elhamvadástól és megismertessük jelenünk fiataljaival és kevésbé fiataljaival, hogy tovább adhassák az elkövetkezendő nemzedékek számára. Népi kultúránk megmentése nemcsak nekünk, magyaroknak kincs, hanem minden európainak is az." /Szebényi Zsoltné szakkörvezető/


foto2017. május 12 - május 31. - A 36. Bicskei Napok kiállításai

Fák, virágok, fények... - Hantosné Lovászi Erika festő kiállítása

Ahogy Lao-ce mondja:

"a gyenge legyőzi az erőset,
a lágy legyőzi a keményet,
mindenki tudja a földön,
de senki se mer eszerint tenni,
- csak a fa."

És a virágok, a virágok!

Rilke írja valahol egy prózai művében, hogy egyszer egy kolduló asszonynak pénz helyett egy szál fehér rózsát adott... az asszony fölnézett,
öröm  gyúlt a szemében és utána két hétig nem látta koldulni.

Miért szakítja le az ember a virágot és miért teszi vázába? Miért örülnek a lányok, asszonyok, ha virágot kapnak? Hamvas Béla írja A virágszedés lélektanában, hogy a virágot a lélek szedi. Minél inkább lélek valaki, annál inkább virág. A virág az egyetlen kép a földön, amiben a lélek önmagára ismer. Virágot festeni annyi, mint elmerülni a virág szépségében, illatában: egy kicsit virággá, anyagtalan lénnyé válni. Virágozni. A fény felé nőni. "A vasbilincset eltépni könnyebb, mint a virágkoszorút."

 

 

fotoMerengő festegető - Zombori Györgyi festő kiállítása

Kisiskolás korom óta szerettem volna festeni, de néhány gyenge próbálkozás után ez abba is maradt. Nyugdíjasan, kb. 7 évvel ezelőtt elmentem egy "Jobb agyféltekés" rajztanfolyamra, amit akril,- pasztell,-  majd akvarell tanfolyamok követtek. Azóta sok képet festettem mindenféle technikával, Leginkább az akvarellt szeretem, de van egy újabb szerelem, a pasztell. Jelenleg Máté Sándor festőművész segítségével próbálok a pasztellfestés rejtelmeibe elmélyedni. Tavaly novemberben volt egy kiállításom szülőfalumban Tárnokon, és április 7-én nyílik egy újabb, aminek a Budai Várban a Litea Könyvesbolt és Teaház ad otthont.

A festés sok örömöt, értelmet hozott a nyugdíjas éveimnek.

Zombori Györgyi

 

 

fotoKetten - Gyémánt László és Ardey Edina közös kiállítása

"Hatéves koromban már tudtam, hogy festő akarok lenni"

Gyémánt László festőművész 1935. július 26-án született Budapesten, 1957-63 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei Pap Gyula, Hincz Gyula. Magyarországon kívül Európa több országában élt és alkotott, a képzőművészet számos területén aktív, készített filmet, illusztrációkat, rézkarcokat karrierje során, továbbá számos híres magyar és külföldi pályatárs portréit. Életében meghatározó szerepet játszik a jazz és az 1960-as évektől a jazzképek sorozatát festi. 1987-ben megalapítja az Óbudai Festőiskolát, mely nyolc éven át működik, anyagi ellenszolgáltatás nélkül vezeti. A volt növendékei közül az óta többen ismert és sikeres művészek. Számos díj és kitüntetés birtokosa, többek között: a Magyar Köztársaság Kiskeresztje, Gundel Művészeti Díj, Prima Primissima Díj Prima fokozat, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Magyar Újságírók Országos Szövetsége -Gyarmathy Tihamér Díja. 2015-ben Kossuth-díjjal is kitüntették.

 

 

fotoArdey Edina

Sárospatakon született, 1975-ben, 1990-től Urbán György sárospataki születésű festőművész magántanítványa lett. 1993-ban Budapestre költözött és felvételt nyert az Óbudai Festőiskolába. Részt vett az Óbudai Festőiskola művésztelepén a Tatabányai Nemzetközi Jazz táborban, ahol a képalkotás improvizációs lehetőségeit gyakorolta. A zenészek koncertjein, pódiumon közönség előtt alkotta képeit. Az Óbudai Festőiskola megszűnése után Gyémánt László műtermében folytatta festészeti tanulmányait. 2014-től napjainkig több publikáció, rádióinterjú foglalkozott művészetével.


foto2017. május 12 – május 28. - A 36. Bicskei Napok kiállítása

Az én hitem az én világom

A Szent László Általános Iskola jubileumi fotókiállítása a Fiatalok Házában.


foto2017. szeptember 8-23.

Kapcsolódások a természettől önmagunkig

Kósa Gabriella festmény kiállítása.

A természettel és önmagunkkal való kapcsolat alapvető igénye az emberiségnek, még ha ez nem is mindig tudatosul bennünk. A rohanó világban ezt a fajta kapcsolatot nagyon nehéz megőrizni. Kósa Gabriella festményei is a természettel és önmagunkkal való kapcsolat fontosságát hangsúlyozza.


foto2017. szeptember 23.

Egy csepp falusi élet

Szabadtéri néprajzi kiállítás, régi földművelődési eszközök bemutatása helytörténeti gyűjteményekből a Szent Mihály-napi sokadalom alkalmával a Kossuth-téren.


foto2017. november 8-december 31.

Arany János Emléknap

„Egy, csak egy legény van talpon a vidéken”

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett versillusztrációs pályázatra érkezett munkákból készült kiállítás.


foto2017. december 3 - január 15.

Advent békessége

Színnel-Lélekkel Művészeti Egyesület kiállítása a Fiatalok Házában.

A festményeket, textilkompozíciókat és sok egyéb képzőművészeti alkotásokat tartalmazó kiállítás, az adventhez és a karácsony szelleméhez is kötődik, ahol amatőr kiállítók mutatják be műveiket.


foto2017. december 7- január 15.

„Idvez légy kis jézuska, idvez légy ó kisbaba!”

című Karácsonyi Képeslapkészítő pályázatra készült képeslapok kiállítása.