Kukori, Vuk, Gru és még sokan mások...


Több százan izgulták végig a kis Vuk és más történetet a Fiatalok Házában, az Országos Rajzfilmünnep hosszú hétvégéjén.

Idén negyedik alkalommal csatlakoztunk a fesztivál kezdeményezéséhez, miszerint az ország számos pontján, köztük Bicskén is mindenki találjon a kedvére való rajz- és animációs filmet egyaránt.

2019-ben a 85 éve született Nepp Józsefre emlékeztünk, kinek neve sokak számára ismerős lehet.

Ő volt a Mézga család, a Kérem a következőt! és a híres Macskafogó megalkotója, a magyar mozgókép mestere címmel kitüntetett Kossuth – és Balázs Béla – díjas rajzfilmrendező, akit nem véletlenül neveznek a filmtörténészek a magyar animáció mesterének.

A délelőtt folyamán az óvodások kacaghattak Kukori és Kotkoda, Pom pom meséi és Frakk mulatságos történetein, s újra részesei lehettünk Vuk, a kis róka tanulságos és egyben szívszorító meséjén.

Délután a kisiskolásoktól volt zajos a nézőtér. Idilli kertvárosi kép, s egy fekete ház a kiszáradt kertjével, egy titkos búvóhely a föld alatt, s egy érdekes figura, akinek fantasztikus tervét három árva kislány akadályozza meg. Gru és az ő elképzelése, hogy ellopja a Holdat, érdekes és vicces helyzeteket eredményezett.

Generációk örök kedvence, Nepp József forgatókönyvírói pályafutásának kultikus mesterműve, a Macskafogó című magyar animáció is a repertoáron szerepelt. Hisz ki ne ismerné és szeretné sokadszorra is végignézni Grabovszky és az egerek harcát, küldetésüket, hogy megszerezzék a titkos tervet.

Aki igazi különlegességre várt, szemezgethetett a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből, ahol helyet kapott a Szimbiózis – a Legjobb első film díjjal és a Szezon után A fesztivál nagydíjjal kitüntetett animáció is.

Mindemellett színező, totó, ujjbáb készítés és sok sok nevetés várt mindenkit, aki részesei volt az idei Rajzfilmünnep sorozat vetítéseinek.

Reméljük jól szórakoztatok, és jövőre is találkozunk Veletek!

Bak Viktorné