Lezajlott a 36. Bicskei Napok


Május 14-én délután, a Kiskalász zenekar gyermekkoncertjével pont kerül a 36. Bicskei Napok programsorozat végére, mely a szeszélyes időjárás ellenére sikeresen zárult.

Évről évre célunk a legtöbb korosztály, a legszélesebb érdeklődési kör számára tartalmas, szórakoztató és kikapcsoló programokat kínálni a Bicskén és környékén.

Nem volt ez másképp idén sem, az ünnepélyes megnyitót május 9-én, kedden szokás szerint megelőzte a XIX. Virágözön - virágvásár, ahol beszerezhették a balkonládákba, cserepekbe valót a kertészkedni, díszíteni vágyók. Ezen a napon, a Virágos Bicskéért pályázat első húsz résztvevője 50 %-os kedvezménnyel válogathatott a szebbnél szebb nyári virágok közül.

Május 11-én, csütörtökön a megnyitó előtt zajlott a Batthyány-kastély gyermeknapja, ahol légvár, arcfestés, korongozás, kézműves programok, vetélkedők várták a gyerekeket. A bicskei általános iskolákból alsó és felső tagozatos gyermekek látogattak el a kastélyba a vidám délutánra.

A megnyitóünnepségen – melyet Vadász Attila orgonaművész hangulatos közreműködése kísért - Pálffy Károly polgármester és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő értékelték az elmúlt évet, ismertették a városban véghezvitt fejlesztéseket és kitértek a jövő „zenéjére”, a folyamatban lévő projektekre és beadott pályázatokra, melyek továbbra is városunk fejlődését, szépülését, élhetőségét hivatottak szolgálni.

Szintén az ünnepség keretein belül nyitotta meg Zsohár Melinda újságíró Hantosné Lovászi Erika Csabdin élő festőművész, Fák, virágok, fények... című kiállítását. „Virágot festeni annyi, mint elmerülni a virág szépségében, illatában: egy kicsit virággá, anyagtalan lénnyé válni. Virágozni.” - hallhattuk a megnyitón a művész gondolatait. Az est méltó befejezéseként a református templomba Vadász Attila orgonakoncertjére hívtuk a kedves vendégeket.

Május 12-én, pénteken a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola flashmobjával és a Városi Óvoda sportnapjával indult a nap a Bicske Szíve parkban. A RITMUStra című program az alsó és felső tagozatos diákokat alaposan megmozgatta. Az ovisok sem panaszkodhattak, mert kitűnő játékos, ügyességi versenyekkel töltötték a délelőttöt, majd a sportnap befejezéseként Huzella Péter hangulatos zenés műsorán szórakozhattak a kicsik.
A legkisebbeket, a 2016. májusa óta született babákat Bicske városa nevében Ivanics Imréné képviselőasszony köszöntötte. 34 új névjegy került fel a Művelődési Központ előtt álló Születésfára, ezzel már 246 baba nevét és születési dátumát őrzi a kis fácska. Délután megnyílt a Szent László Általános Iskola jubileumi fotókiállítása a Fiatalok Házában „Az én hitem, az én világom” címmel, amelyet Halászné Kolláth Mária méltatott.

Péntek délután Zombori Györgyi „Merengő festegető” című tárlatát tekinthették meg az érdeklődők a Batthyány-kastélyban. A megnyitón Kisvári Gyula művésztanár, grafikus beszélt a képekről és a Bicskei fuvolások nagysikerű muzsikáját hallgathatta a közönség.

A sötét felhők ellenére a Bicske Szíve Parkban is megindult az élet: a Bicskei Huszárzenekar után a Party Maffia zenekar, végül a bicskei születésű Oláh Szabolcs és Jazz Quintet-je zenélt a jelenlévőknek. Oláh Szabolcsot sokan ismerik Bicskén, saját szerzeményeivel érkeztek, fantasztikus zenei élményt nyújtva az érdeklődőknek.
Hagyományos ízek-ízes hagyományok Pannónia szívében címmel kezdődtek a szombati rendezvények a Bicske Szíve parkban.

Reggel az időjárás az utolsó csepp jóindulatát is megvonta, szakadt az eső így a Fesztivál Fúvószenekar a fesztiválsátorban lépett fel, remek hangulatban. Bálint Istvánné alpolgármester asszony ünnepélyes megnyitója után a Városi Óvoda csoportjainak műsora következett. A Katica, a Ficánka nemzetiségi és a Mazsola csoport kis ovisai nagy lelkesedéssel, örömmel adták elő produkciójukat a sátor alatt. Két csoport fellépése azonban az eső miatt elmaradt.

III. Települések ízei főzőverseny résztvevői az eső ellenére remekül érezték magukat, közel 40 csapat főzte meg kedvenc eledelét és mérettette meg magát a zsűri előtt.

Délre visszatért az égiek jóindulata, Leblanc Győző és Tóth Éva jó ebédhez szóló nótáját már nem áztatta semmi, hamarosan a nap is kisütött és a Vértesalja és Vál-völgye településeinek néptánc gálája zavartalanul lezajlott. Felléptek a Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola kihelyezett tagozatának alcsútdobozi tánccsoportja, a Szent László Általános Iskola negyedik osztályosai, a Vértesacsai Nemzetiségi Néptánccsoport, a Lovasberényi Csűrdöngölő és Rezeda Tánccsoport, a Hajtóka Hagyományőrző néptánc csoport a Várgesztesi Német Felnőtt Tánccsoport és a zsámbéki Höcögők.

Közben termelői és kézműves kirakodóvásár várta a látogatókat helyi és környékbeli kézművesek, kistermelők, portékáival. Finom házi sajtok, textiltermékek, gyönyörű bőrtáskák, fonott kosarak, kézműves szappanok, ékszerek, mézek csalogatták a vásárlókat a standokhoz. Népi játszótér, mesesátor, könyves sátor, agyagozás is hívta az érdeklődő gyerekeket és szüleiket. Korongozás, pillangós hajdísz, gipszképek festése várta a kézműveskedni vágyókat. Délután csillagászati és távcsöves bemutatóval fogadta a kicsiket és nagyokat Horvai Ferenc csillagász, Szücs Mátyás segítségével.

Estére megtelt az uszoda parkolója. A népszerű fesztiválzenekar, az Ocho Macho fergeteges hangulatú koncerttel zárta a napot.

Szombaton azonban nem csak a Bicske Szíve Parkban, hanem a város más pontjain is pezsgett az élet. A horgászat szerelmeseit verseny várta a nagyegyházai tónál, a VW Bogár kedvelői piknikeztek a kastélyparkban, az eső ellenére remekül érezték magukat. Bográcsozás és a bogaras autók felvonulása a városban, kitűnő hangulatot eredményezett. A kastélyban a Bicske Barátok Köre találkozója keretében Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész és felesége, Ardey Edina „Ketten” című kiállítása nyílt meg. A megnyitó hangulatáról a Brasstones” Rézfúvós Kvintett gondoskodott. A sport kedvelői focimeccseken szurkolhattak, volt diák, női és férfi labdarúgó mérkőzés, majd a Futabicske versenyzői a rangadók után startolhattak el.

Vasárnap délelőtt a tanuszodában úszóversenyek zajlottak, míg a Buzánszky Jenő sportcsarnokban az asztaliteniszezők küzdöttek meg egymással a X. Batthyány Kupáért.

A Művelődési Központ udvarán Németh Éva rajztanár vezetésével óriáskép-festés kezdődött és egy szuper, vidám, színes falfestmény készült.

Délután, miután mindenki többé-kevésbé kipihente magát és kilátogatott a Bicske Szíve Parkba egy kisebb ménest pillanthatott meg lábbal hajtható plüsslovakból. Kicsik és nagyok – egészen a súlyhatárig – hatalmas lelkesedéssel pattantak a plüsspatások hátára, hogy a rúgás-harapásbiztos és szagmentes lovaglást kipróbálhassák. Aki plüssben sem szereti a lovakat vagy túl nagyra nőtt már hozzá, csatlakozhatott a színpadi és sportbemutatókhoz, megismerkedhetett a Bicskén elérhető sport- és táncfoglalkozásokkal. Fellépett az Arabesque Dance hastánc csoport, az idei évben indult társastánc tanfolyam csoportja, megismerhették a Zumba Fitnesst és kempot. Aki még idén nem vett részt egyik foglalkozáson sem, most kedvet kaphatott a következő évad munkájához. A bütykölni vágyók sem unatkozhattak ugyanis korongozás, gyöngyfűzés, mandalafestés közül választhattak. A legkisebbek szüleikkel a Mesesátorban Csiribiri babatornán, Ringatón vehettek részt. Kezes-lábas ügyességi játszóház szórakoztatta a gyerekeket egész délután. Kosaras körhinta, kalácssütés, buborékfújás és más ötletes játékok várták a kicsiket.

A 36. Bicskei Napokat a Kiskalász zenekar interaktív koncertje zárta Tavaszköszöntő címmel, Bartos Erika megzenésített verseivel kitűnő hangulatban fejeződött be a rendezvénysorozat.

Köszönjük minden kedves Látogatónak, hogy eljött rendezvényeinkre, bízunk benne, hogy jól érezték magukat. Találkozzunk egy év múlva is, a 37. Bicskei Napokon!