Madárbarát kert kialakítása


Intézményünk ebben az évben is csatlakozott a KÖZÖSSÉGEK HETE kezdeményezéshez. Ennek jegyében ezen a héten többek között az „Ökotippek zöldülni vágyóknak” témakörön belül is jelennek meg írások honlapunkon, és a Facebook oldalunkon. Elsőként a madárbarát kertekkel foglalkozunk.

Az egyik legjobb mód, hogy kertünkben növeljük a hasznos madarak számát, ha megfelelő növényeket választunk bele. Nem csak a szemünknek, és a fülünknek kellemes egy „élő” kert, de a biológiai körforgásban is nagy szerepe van minden élőlénynek. Egyik tápláléka a másiknak, ezáltal fenntartható az egyensúly.

Nézzük, milyen növényeket érdemes telepíteni, ha szeretnénk odacsalogatni a madarakat.

Ha sövény telepítésében gondolkodunk, akár kerítésnek, akár más funkciót látna el, használjunk olyan őshonos fajokat, mint a galagonya, magyal és a mogyoró, de tökéletes a tűztövis is, melynek színpompás termései szintén táplálékként, szúrós tövisei pedig menedékként szolgálnak.

Nem csak a táplálékról kell gondoskodnunk, a fészkelés is fontos szempont a növények kiválasztásánál. Fészekrakásra alkalmas lehet a fenyő és hasonló örökzöld fajtái, mint például a boróka fajták, vagy a tiszafa, és ha virágzó cserjére vágyunk a kertünkben az orgona és a bangita különböző példányai is szóba kerülhetnek.

A kert nagy madárgyülekező helye, vonzereje lehet a jól elkészített itató. Főleg a meleg, száraz nyári hónapokban van nagy jelentősége, de a madarak egész évben megfordulnak az itató körül.

Különösen szeretnek benne fürödni a rigók, a vörösbegyek, a kék cinegék. Amennyiben nincs állandó átfolyása, nem szabad megfeledkezni a vízcseréről. A másik lényeges szempont, hogy védett, de mégis jól megfigyelhető helyen legyen.

Kialakítására számos ötlet található az interneten, nem feltétlenül kell kertészetben vásárolt drága, kőből készült itatót beszereznünk. Természetbe illő, akár kövekből kialakított vagy, bontott, megmaradt téglából összeépített emelvényen tökéletesen megfelel egy nagyobb tál is, de igen mutatós lehet egy szépen gondozott kerti tó is.

Ha már nyáron odacsalogattuk kedvenceinket, ne feledkezzünk meg a hideg hónapok beköszöntével a folyamatos etetésről, itatásról sem. Akár madáretetőbe kitett magokkal, akár készen kapható eleséggolyó vagy füzér formájában táplálékkal szolgálhatunk kertünkben kedvenceinknek.