Néma Júlia keramikus tervezőművész kiállítása a Petőfi Művelődési Központban!


Május 9-én (csütörtökön) 18 órakor a Petőfi Művelődési Központ szeretettel várja a kerámia művészet iránt érdeklődő vendégeit Néma Júlia keramikus tervezőművész kiállításának megnyitójára!

Néma Júlia DLA (doktori fokozat) keramikus tervezőművész, a Magyar Formatervezési Díj (2003) és a Ferenczy Noémi–díj (2013) birtokosa.

Útja a kerámiaművészethez igen kanyargós volt. Bölcsészként végzett, de mindig is érezte, hogy bár nagyon szereti az irodalmat és a művészeteket mégis inkább valamiféle gyakorlatiasabb pálya felé kell kanyarodnia. Így döntött végül a kerámiaművészet mellett. Azóta országos és nemzetközi sikereket halmoz egymásra. Stúdiója Magyarország első és egyetlen, magas hőfokú fatüzelésű kemencével működő professzionális kerámiaműhelye, ahonnan gasztronómiai igényű étkészletek, teakerámiák, építészeti munkák és műalkotások kerülnek ki. Mindegyik egyedi és utánozhatatlan kézzel készült termék, melyek különbségeit és szabálytalanságait az egyedi égetési technika adja. Mára Budapest legnevesebb séfjei váltak Néma Júlia termékeinek megrendelőjévé, valamint fontos kiemelnünk azt is, hogy az általa készült reliefek, használati tárgyak és festmények sok hazai és külföldi egyéni és csoportos kiállításon szerepelnek Amerikától Európán át Japánig.

Alkotó– és kutatómunkája összegzéseként 2013–ban jelent meg Magas hőfokon: Közelítések a fatüzes kerámiához című könyve. Ez a mű az, amely magyar nyelven először foglalja össze a magas hőfokú fatüzelésű kemencével égetett kerámiák készítésének technikáját. E mellett kitér a fatüzes égetés történetére és esztétikájára, a különféle kemencetípusokra, mázakra és nyersanyagokra, a módszerek és technikák meggyőző eszköztárával együtt mutatva be műveiben megvalósult eredményeit. Összefoglalja a szakterületen gyűjtött tudását, megosztva az olvasóval kísérleteit, eredményeit és hazánkban, illetve külföldön szerzett páratlan tapasztalatait.

Doktori fokozatát (DLA) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte meg 2012-ben, azóta több művészeti egyetemen tanított, plasztikái nemzetközi konferenciák és szimpóziumok rendszeres résztvevői, publikációi neves szaklapokban jelennek meg.

A Művelődési Központban megrendezésre kerülő kiállításán ezekből a méltán híres kerámiákból láthatnak egy kisebb válogatást az érdeklődők! A megnyitón beszédet mond Béres Klára, a Béres Rt. Kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke.

A kiállítás megtekinthető a Művelődési Központban, május 9-től 31-ig nyitvatartási időben!

Szeretettel várjuk kedves vendégeinket!

Nacsa Anett