Szent Mihály-napi Sokadalom


A város központjában, a Kossuth téren rendeztük meg az őszi időszakhoz fűződő egyik legszínesebb és legsokrétűbb rendezvényünket, a Szent Mihály-napi programunkat. A méltán híres hagyományokhoz hűen a reggeli órákban hintó járta körbe a várost, és Bicske különböző pontjain kisbíró adta hírül a nap eseményeit két népviseletbe öltözött lány kíséretében.

Délelőtt 10 órától a programok párhuzamosan haladtak, és a korai napsütésnek köszönhetően sokan látogattak ki a térre megtekinteni a traktoros felvonulást, az „Egy csepp falusi élet” című néprajzi, helytörténeti kiállítást, melyen régi földművelési eszközök használatát és történetét ismerhették meg az érdeklődők. Az eszközök által betekinthettünk a régi korok földmunkáiba, de megelevenedett előttünk a nők eszköztára is, az egyedi díszítésű mosdótál és a sajátosan megmunkált vasaló is.

A Mihály-napi Sokadalmat Bicske város polgármestere, Pálffy Károly nyitotta meg, és kezdetét vette a helyi és a környékbeli kézművesek, őstermelők áruiból, terményeiből álló vásár. Az ínyencek házi készítésű sajtokat és különböző mézeket vihettek haza, de az ételeken kívül egyedi faragású fatárgyakkal és díszítő elemekkel, különleges textil ékszerekkel és szőtt szőnyegekkel, illetve sajátosan megmunkált üvegtermékekkel gazdagodhattak a látogatók.

Délelőtt 11 órától a „Régen volt, hogy is volt” elnevezésű színpadi műsor keretében az óvodai csoportok fellépését láthattuk, illetve a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon énekkarát hallhattuk. A gyermekek tánccal kísért népi dalokkal, életképekkel, vásári játékokkal elevenítették fel az ősz időszakának hangulatát. Nemcsak a hagyományhoz illő dalokat választottak, hanem népviseletbe is öltöztek a dalos gyerekek. Délután az „Így volt rég” műsorunkban a Szent László Általános Iskola tanulói és a Csillagszeműek tánccsoport mutatták meg táncügyességüket.

A gyerekek nem unatkoztak a nap további szakaszában sem: a bálavár és a bálalabirintus útvesztőiben barangoltak, még az időnkénti eső sem szegte kedvét a kicsiknek - nagy örömmel hallgatták a „Bálavári mesék” keretében tartott meseelőadásokat, és a könyves játszóházi program is nagy népszerűségnek örvendett. Az állatsimogató szintén a kisebb korosztályt vonzotta - egy állat sem maradt törődés és figyelem nélkül.

Kora délután fellobbant a „Parasztolimpia” lángja, és a versenyezni vágyók összemérték tudásukat. A cserkészektől, a tanári gárdán keresztül a kalandokat kereső aktív nyugdíjasokig terjedt a csapatok skálája, a hangulatról pedig a műsorvezetők, Kun Zoltán és Ágoston László gondoskodtak. Volt minden, mi nevetésre késztet: krumpli-dobás, kukoricamorzsolás, s természetesen mindezt időre! De a csapatok jól teljesítettek, mindenki helyt állt az ügyességi feladatokban.

A Szent Mihály-napi Sokadalom immár negyedik alkalommal került megrendezésre, de idén a napsütés hiánya sem szegte kedvét senkinek. A borús idő ellenére sokan jöttek ki a térre, s mindannyian vidám élménnyel tértek haza. Oravecz Péter ételszobrász munkáit látva a kézművesek is ihletet kaptak, és az ősz anyagaiból kreatív játékokat és díszeket festettek, ragasztottak.

A Szent Mihály-nap Varga Miklós koncertjével és a pásztortűz meggyújtásával ért véget, amely a hűvösebb idő ellenére sokakat vonzott a térre, s jó hangulattal zárta a Sokadalmat. Bízunk benne, hogy az ősz érzetét mindenkinek sikerült megalapoznia a színes programjainkkal!

Nagy Beáta