Szent Mihály-napi Sokadalom


Ebben az évben is színes programokkal várta az érdeklődőket a Szent Mihály-napi Sokadalom. Reggel feldíszített hintón indult el a kisbíró, a népviseletbe öltözött lánnyal és legénnyel, hogy kidobolja a város forgalmas pontjain a nap eseményeit.

Pálffy Károly polgármester ünnepi megnyitója előtt felbőgtek a traktorok és végig vonultak a városon. Üde színfolt volt az indulás, amikor a kisbíró a legnagyobb traktor tetejéről dobolta ki a nap eseményeit.

10 órától kezdetét vette a hagyományőrző kézműves kirakodóvásár, és megkezdte ingajáratát a pusztabusz a Galagonyásra a Szabó pincészetbe, ahol borral és szörppel kínálták meg a kicsiket és nagyokat. Délelőtt, az óvodások hagyományőrző műsorát láthattuk a színpadon. Mint minden évben, most is nagy sikert arattak.

A játszótér mellett felállított sátorban az 50-es évek konyhájában gyönyörködhettünk. Megcsodálhattuk nagymamáink régi kredencét, mosdóállványát, különböző konyhai tároló berendezéseket és edényeit. Láthattunk sütéshez, főzéshez használt régi használati tárgyakat. Akinek kedve volt a konyhában gyúrhatott kovásztalan kenyeret (pászkát), és sütés után meg is kóstolhatta. A „Keressük Bicske lekvárját” című meghirdetett lekvárfőző versenyre hozott sokféle gyümölcs és zöldség különlegességekből készített házi lekvárokat kóstolhattunk. A Bicskei ízek udvarában a Barátság Nyugdíjas Klub lelkes tagjai finom zsíros kenyérrel kínáltak bennünket és az idelátogatókat. Ebédre a Városi konyha készített finom, tartalmas gulyáslevest és ízes buktát.

A tér másik oldalán kezdetét vette a gyerekek kedvenc időtöltése az állatsimogatás. Ugrálhattunk és mesét hallgathattunk a bálalabirintusnál felállított játszóháznál. Falak nélküli könyvtárban válogathattunk régen megjelent könyvekből. Kézműves asztaloknál agyagozhattunk, zöldségbábokat készíthettünk és festhettünk.

Délután is jobbnál-jobb programok közül válogathattunk. A színpadon először a Csudatáska Társulat gyermekkoncertjét hallhattuk, majd a Csillagszeműek táncában gyönyörködhettünk. Kiderült, hogy az idén ki nyeri el a Virágos Bicskéért pályázatot, kié lesz a Legszebb Konyhakert, ki főzte Bicske legjobb lekvárját és kik készítették a Bálaszépségverseny legkreatívabb báláit.

A Szent Mihály-napi hagyományához kapcsolódó Parasztolimpián 9 csapat versenyén izgulhattunk, hogy ki lesz az idén a legügyesebb. Tűzoltó fiúk, lányok és férfiak, nyugdíjas korúak, cserkészek, óvodások és óvónők, Önkormányzat Kalapos Kockái, Kapcsolat Központ dolgozói versenyeztek különböző ügyességi számokban.

A gyerekek figyelmét a Ládafia Bábszínház Együgyű Mihók című előadása kötötte le. A Szent Mihály-napi Sokadalom végén Zoltán Erika énekelt-táncolt a színpadon, majd melegedhettünk a hagyományos pásztortűznél, ahol a kisbíró kidobolta a sokadalom végét.

Nagy Györgyné