Tökös napok az őszi szünetben


Tök – jó játék volt az őszi szünet alatt…
Hatalmas sikere volt az őszi tökös napoknak!

Tökös napok, tök jó programok, sok-sok kézműves foglalkozás és játék várta a kicsiket és nagyokat az őszi szünet alatt.

Kata néni és Ike néni vezetésével egész héten át interaktív játszóház zajlott a Fiatalok Házában. Tematikusan, minden nap más- más feladatra felépítve, mégis egy téma körül zajlott a hét, ahol az ősz kapta a főszerepet.

Hétfőn a tökfaragásé volt a főszerep, hatalmas sikerrel. 6 asztalnál gyerekek és felnőttek, kicsik és nagyok egyaránt vetették bele magukat a munkába. Volt, aki sablonokkal dolgozott és mintát rajzolt a narancssárga tökre, mások belevésték a formát a kemény héjba, majd utána kezdték el kifaragni. Gyorsan megteltek a vödrök magokkal és héj darabokkal, alakultak a töklámpások. Hosszú órák kemény és fárasztó munkája után végül elkészültek a remekművek. Megelevenedett Micimackó történetéből Tigris feje, készült kastély, volt denevér és macska forma, de láthattunk csillag mintát, házikót és számos más kreatív ötletet. Anyuka, apuka gyerekek, kicsik és nagyok mind együtt faragtak, igazi családias hangulattal indult a hét, s a lelkesedés a hét végéig megmaradt.

Kedden az őszi terméseké, a préselt faleveleké és szintén a töké volt a főszerep, de itt már papírból készítettük el. Formás kis üvegeket töltöttek meg az apró kezek szebbnél szebb őszi termésekkel, préselt levelekkel, csillogó gesztenyékkel és makkokkal, apró díszes kavicsokkal, majd némi ügyesség és kreativitás után baglyot készítettünk belőle.

A só liszt gyurma, mint igazi régi népi játék sem maradhatott ki. Játékéttermet nyitottunk és mindenki saját maga dönthette el, a fehér lágy anyagból milyen „finomságot” készít.

Csütörtökön egy izgalmas feladat várta a gyerekeket. Egy hosszú montázst készítettünk, melyen egy őszi történet mintája volt látható. A játék akkor lett igazán izgalmas, mikor szétdaraboltunk, annyi részre, ahány asztalnál dolgoztak, és mindenki kapott egy darabot a fali képből. Volt, aki festéket ragadott, volt aki zsírkrétát, vagy filcet és hatalmas lelkesedéssel elkezdték megtölteni a képet színekkel és élettel. Őszintén szólva, vicces részek is kialakultak, mikor összeállítottuk a darabokat, volt ahol a fa egyik része még zöld, másik fele pedig őszi színekben pompázott. Máshol a betű egyik fele pöttyös a másik csíkos. Összességében jó kis móka volt, az biztos. S aki még nem fáradt el a nagy munkában kipróbálhatta a pókháló mászást, pöckölhetett mogyoróval, ugrálhatott tökös ugróiskolán és szalmabálán.

A pénteki nap mindenkinek álmosan kezdődött. Az egész heti sok játék és móka lassan a végéhez közeledett.
A reggelt Mazsola és Tádé meséjével indítottuk, hisz ez a nap ismét a tökfaragásról szólt, csak kicsit másképp.
Manócska, Mazsola és Tádé aprócska tökházikóját és egy nagy makettet készítettünk közösen. A mesenézés után már mindenki biztosan tudta, melyik szereplőt és milyen tárgyat fog agyagból megformázni a terepasztalra. Formálódtak a bábok, alakultak a kis szobrocskák, még a legkisebbek is lelkesen gyúrták az agyagot az asztaloknál.

Mire kifaragtuk a tökből készült házat, addigra elkészült az udvari kerítés, számos növény, a kerti kút és Varjúbácsi makettje is. Készítettek Tádénak ágyat, és ételeket is a fa asztalkára. A nap végére az összes agyag „átalakult” valami vagy valakivé.

Fantasztikus hét volt, s bátra kijelenthetjük, nem csak a gyerekek, hanem a résztvevő szülők is, nagyon élvezték a programokat.

A kreativitásuknak semmi sem szabott határt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kézműves munkákból készült kis kiállítás, melyet a Fiatalok Házának kapu alatti folyosóján tekinthetnek meg az érdeklődők.

Fantasztikus hét volt, reméljük, mihamarabb újra találkozhatunk, egy következő játszóház vagy játékos sorozat alkalmával.

Bak Viktorné