A vágtázó 21. században is élő Arany János és ütős balladái Bicskén


Az Arany-balladák ismert illusztrátora volt Zichy Mihály, tobzódóan gazdag képei nem porosodtak meg. Élő előadásban idézték meg a művészek a verssorokat, s vetítették hozzá a képeket. Sikerült az egyveleg.

Talán az Arany János-ünnepév szervezőit is meglepte, hogy milyen széles érdeklődés övezi a 200 éve született költőt, akiről tudjuk, hogy a leggazdagabb szókincsű magyar és irodalmár volt – s máig az. A vágtázó 21. században esetleg túl archaikus, régies, netán poros lenne a nyelvezete és a mondanivalója, ettől is fáztak az ünneplők és ünnepszervezők országszerte, ám hála Istennek (és Aranynak), felesleges volt az aggodalom. Különösen a balladák élik reneszánszukat, a versben elzengett tragédiák képesek igazi feszültséget kelteni ma is.

Érdekes megoldást választott a Zichy Szín-Műhely társulata, amikor a színészek által előadott, s részben dramatizált, legismertebb balladákat mozivászonra kivetített képekkel illusztrálta. Az illusztrátor Zichy Mihály, akinek az Arany-balladákhoz készített grafikái csakúgy nem porosodtak meg, miként a költőóriás sorai. A Zichy Szín-Műhely viszonylag új alkalmi társulat, mondta el Bicskén, a művelődési házban tartott előadásukon Zichy Gabriella producer, aki más társulatokból verbuválta kitűnő versmondóit a bicentenárium évére. Arany balladák – másképp, e címmel idézte meg a négy színész és a fuvolista a legismertebb, mégis megunhatatlan balladákat, valamint a Pázmány lovag vígballadát.

A név nem véletlen, védett is, Zichy Gabriella Zichy Mihály egyenesági leszármazottja, a kiterjedt família sok utóddal büszkélkedhet. Sajnos, tárgyi örökség nincs birtokában a mai leszármazottnak, árulta el, a zseniális festő és grafikus három cárnak rajzolt (olyan volt ez, mint ma az udvari fotós), munkái nagy része Oroszországban, illetve a budapesti Nemzeti Galériában találhatók. Zichy Mihály éppen tíz esztendővel volt fiatalabb Aranynál, a balladai illusztrációk a kortársi élményhűséggel jelenítik meg a költő mondandóját, filmszerűen.

A társulat tagjai – Bacsa Ildikó, Koltai Vivien, Kövesdi László, Turek Miklós és Szántó Katalin fuvolista – magas színvonalon tolmácsolták a műveket, akárha színházi előadásban lett volna része a közönségnek. Nem maradt ki a legismertebb és legnépszerűbb Ágnes asszony, illetve a walesi bárdok sem.

A rendező Dolmány Attila mozgalmas, dinamikus, katartikus előadást hozott létre, a Pázmány lovag igazán vérbő és humoros megszemélyesítésével Kövesdi László remekelt. Hol Zichy Mihály rajzait vetítették a vászonra, hol pantomimszerűen mögötte mozogtak a színészek, még egy műfajjal gazdagítva az előadást. Tájolószínházként járják az országot, számos iskolában megfordultak, mondta el Zichy Gabriella, s több meghívás van tarsolyukban. A fiatalok értik és szeretik ezt a 19. századi szcénát! Persze ehhez két alkotóóriás műve szükségeltetik.

Megjelent a Fejér Megyei Hírlapban 2017. november 10-én. Szerző: Zsohár Melinda

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/bicske-arany-versek-zichy-mihaly-eloadas-2139745/