Világkörüli utazás a Talamba együttessel


Múlt hétfőn valóságos világkörüli utazáson vehettek részt a bicskei iskolák tanulói a Talamba Ütőegyüttes segítségével. A Filharmónia bérletsorozat keretein belül megvalósuló koncert a diákok körében nagy sikert aratott.

Azt hinné az ember, hogy az együttes négy zenésze négy hangszerrel érkezik, de nem. Egy óra alatt fejenként legalább négy hangszeren játszottak. Már az első pillanattól kezdve lekötötte a gyerekek figyelmét az, ami a színpadon történt. A zenészek először afrikai vadászatra indultak, majd imádkozni kezdtek hangszereik segítségével. A kalimba nevű hangszerrel majdnem mély álomba zuhant a közönség, hiszen altatódalt játszottak rajta. Afrikából átutaztak Latin-Amerikába, egy fehér homokos tengerpartra, ahová a still drum nevű hangszer repített el mindenkit, majd Brazíliából a boszanova szerelmes dallamaival ismerkedhettünk meg. A következő úti cél Európa, melynek során Kodály Zoltán Bécsi harangjátéka kápráztatott el bennünket egy igazán különleges nevű hangszer segítségével, a harangjátékkal. A xilifon vidám hangjain kelet-magyarországi népdalok csendültek fel, a Kállai kettőst hallhattuk. Az utazás tovább folytatódott téren és időn át, Spanyolországba érvén a flamenco alapjaival ismerkedhettünk meg egy hős szerelmes énekes kíséretében. A flamencot egy káhon nevű fadobozon játszották, melyet láb-kolomppal ütnek. Az utazás végéhez közeledve Ázsiában a tamtam és kistestvére mutatkozott be. Az óceánhoz érve az ocean drum elnevezésű hangszer a víz nyugtató morajlását idézte. A végére maradt a legjobb, mindenki által ismert eszköz, amiről sosem gondolnánk, hogy hangszerként is funkcionálhat, ez pedig három egyszerű kerekes, udvari kuka. Az együttes ezzel az utolsó bemutatóval aratta a legnagyobb sikert ezen a napon.

A koncertsorozat Bicske Város Önkormányzata és a Petőfi Művelődési Központ támogatásával valósul meg. A Filharmónia bérlet következő előadását 2018. február 6-án (kedden) az In Medias Brass Rézfúvósegyüttes hozza el hozzánk.

Bukó Borbála