Évfordulók


A Magyar Millenniumot és a Kossuth Lajos születése bicentenáriumát követően 2003-ban Deák Ferenc születésének 200. és a Rákóczi szabadságharc kezdetének 300. évfordulója emelkedett ki nemzeti évfordulóink sorából. 2004-ben Balassi Bálint születésének 450. évfordulójáról emlékeztünk meg, 2005-ben pedig, egyik legnagyobb költőnket, József Attilát ünnepeltük születésének 100. jubileuma alkalmából.

A 2006-os évben ünnepeltük Bartók Béla születésének 125. évfordulóját. 2007-ben az első szabadon választott miniszterelnökünk, Batthyány Lajos gróf születésének bicentenáriumát, és nagy zenepedagógusunk, Kodály Zoltán 125. évfordulóját ünnepeltük. A 2008-as év Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából a Reneszánsz Éve és egyben a Biblia éve is volt. A bicskei Művelődési Központ az évfordulókhoz kapcsolódóan számos programot kínált az érdeklődőknek.


KAZINCZY EMLÉKÉV

2009 a tehetség éve. A jubileumi év emblematikus alakja a magyar felvilágosodás és reformkor meghatározó egyénisége, a 250 éve született Kazinczy Ferenc.

2009-ben tehát a tehetséget ünnepeljük, és ebbe minden művészeti ág, tudományterület, az élet minden apró szeglete belefér. Nem véletlen, hogy a jubileumi év középpontjában éppen a Kazinczy Ferenc áll, aki magyar felvilágosodás és reformkor meghatározó alakjaként egész életét a tehetségnek, és a tehetségeknek szentelte. Kazinczy kétszázötven évvel ezelőtt született ugyan, de minden, amit képviselt – elkötelezettsége a magyar nyelv önállóságáért és megújulásáért, irodalomszervező szerepe, a fiatal írótársak támogatása -, olyan értékek, amelyek ma is megszívlelendők. Kazinczy olyan korban tette le voksát a tehetség mellett, amelyben Magyarország számára a kiemelkedő gondolkodók, nyelvművelők, és irodalmárok jelentették az egyetlen lehetőséget a valódi önállóságra, a valódi felvilágosodásra.


BENEDEK ELEK

150 éve született Benedek Elek az egyik legismertebb magyar meseírónk. Szeptember 30-án a születése napján ünnepeljük a Népmese Napját, melynek célja, hogy megemlékezzünk a mesemondókról, mesegyűjtőkről, valamint, hogy ismét felfedezzük a mesékbe szőtt bölcsességeket, üzeneteket. A Művelődési Központ több mesés-játékos programmal kapcsolódik az évfordulóhoz. Így többek között szervezünk mesevetélkedőt, rajzpályázatot és játékos vetélkedőt is. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánljuk az internetes mese-totót, melyen könyvcsomagot nyerhetnek a telitalálatos szelvények tulajdonosai.


HAYDN

200 éve hunyt el Josef Haydn (1732-1809) osztrák zeneszerző, a bécsi klasszikus zene kimagasló alakja. Őt tartják a szimfónia és a vonósnégyes megteremtőjének és a zongora- szonáta, valamint a zongoratrió megújítójának.

Mozartnak „atyai jó barátja” volt és tanítója az ifjú Beethovennek. Szimfóniák, vonósnégyesek, zongoraszonáták, sokaságát írta. Tizenöt operája maradt fönn. Haydnt Esterházy Pál herceg 1761-ben a kismartini (Eisenstadt) zenekar másodkarmesterévé nevezte ki. Esterházy „Fényes” Miklós már új zenekari és baritondarabokat, operákat rendelt Haydntól, aki az Eszterházy (fertődi) kastélyban működő zenekar első karmestere lett.

Városunkban a Haydn évforduló kapcsán több emlékkoncertre is sor kerül, és tervezés alatt van egy szabadtéri Haydn Fesztivál is.


1000 ÉVES MEGYE

A Dunántúl közepének négy megyéje: Veszprém, Fejér, Pest és Zala 2009-ben ünnepelheti első említésének 1000. évfordulóját. Ebből az alkalomból számos megemlékezés, kiállítás, konferencia és kulturális program kerül megrendezésre a megye településein.

A programsorozat az év második felében kezdődik.

Bicskén az évfordulóhoz kapcsolódva a Fejér Megyei Kézművesek Egyesületének kiállítása és amatőr művészeti fesztivál szerepel a palettán.