Évfordulók 2016


Jubileumi estek

Előadássorozat Mohainé Fejes Ágnes  Bessenyei-díjas népművelő, helytörténész vezetésével

2016-ban emlékezünk meg Bicske fennállásának 710 éves, a várossá nyilvánítás 30. évfordulójáról.

Ebből az alkalomból indítjuk útjára a Jubileumi esték előadássorozatot, mely Bicske történetéből elevenít fel érdekes részleteket a neolitikumtól napjainkig.

 

Január 22.

Város Botond szálláshelyén 

Bicske története a neolitkumtól a Batthyány-csalás bicskei megjelenéséig.

 

Február 24.

Bicskei évszázadok

Bicske története a Batthyány család megjelenésétől és tevékenységétől napjainkig.

 

Április 6.                       

Hölgyek Bicske történetéből

Bicske történetét meghatározó hölgyeket ismerhetjük meg.

 

Október 19.

Jubileumi esték - Bicske - 1956

Az 1956-os forradalom és szabadságharc bicskei eseményei és hatása a kor és az utókor számára a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

 

 

Jubileumi pályázatok

 

Elmesélem Neked - történetírói pályázat

A pályázatra Bicskével kapcsolatos életképek, emlékek (életutak, sorsok, történetek, események, emberek) feldolgozását, olyan írásokat várunk, amelyekben elmesélik élményeiket, tapasztalataikat, amit Bicskén éltek át, s helytörténeti jelentőségük lehet. Vagy vessék papírra Bicske történetének egy-egy fontos mozzanatát, esetleg családjuk történetét. Bármely korból, történelmi időszakból lehet ihletet meríteni.


Az én Bicském - Gyermekszemmel a város

Rajzpályázat óvodásoknak és iskolásoknak. Témánk Bicske, az otthonunk illetve épített és természeti környezetünk, összességében mindaz, ami kifejezi, hogy miért szeretünk itt élni.


Bicske a mi városunk- városismereti kalandjáték

általános és középiskolásoknak, családoknak, közösségeknek. Játékos ügyességi és szellemi feladványok 3-5 fős csapatoknak.

 

 

Jubileumi kiállítások

 

Bicskei kódex 

Bicske várossá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából látható újra a Bicskei kiskódex. Szalai Katalin kódexíró gyönyörű, rusztikus lapokon, dekoratív kézírással kódexlapokon mutatja be Bicske történetét. A Művelődési Központ aulájában kiállított kiskódex - Bicske irodalmi és történelmi emlékeit, építészetét, köztéri szobrait mutatja be. A kiállítás kiegészül az elmúlt 30 év változásait bemutató fotósorozattal.


Az én Bicském - Gyermekszemmel a város

A Petőfi Művelődési Központ Bicske várossá avatásának 30. évfordulója alkalmából rajzpályázatra hívta az óvodásokat és iskolásokat, melynek témája: Bicske, az otthonunk illetve épített és természeti környezetünk, összességében mindaz, ami kifejezi, hogy miért szeretünk itt élni. Az alkotások a Művelődési Központ nagytermében tekinthetők meg, s a gyermekek szemével láthatjuk városunk környezetét, épületeit és jövőképét.


Holtak vigasza

Móser Zoltán fotóművész "Holtak vigasza" c. kiállítása a Batthyány-kastélyban.
A fotókiállítás a Siculicidium - a Habsburg-csapatok által 1764. január 7-én hajnalban, Madéfalván elkövetett vérengzés, ún. "madéfalvi veszedelem" - 250. évfordulójára készült. A kiállításéval azonos címet viselő albumban Tamás Menyhért költeményeit olvashatjuk.                                                         


Bicske - 1956

Szabadtéri óriásfotó kiállítás a 60. évforduló emlékére.