Filmklub


2010. november 4. (csütörtök) 18.00

Mindszenty - A fehér vértanú

(színes, magyar dokumentumfilm, 130 perc, 2010)
Rendezte: Koltay Gábor

Koltay Gábor legújabb alkotása fikciós elemekkel gazdagon átszőtt dokumentumfilm, amely a történelmi környezetbe illesztve sokoldalúan bemutat egy megalkuvás nélküli, hittel folytatott küzdelmes életutat.

A film főszereplője Sipos Imre - a Pesti Magyar Színház színész-rendezője - végigjárja a bíboros életének legfontosabb helyszíneit, gyűjti az adatokat, élményeket, hogy aztán a szellemi mozaikkockák összerakásával válaszolni tudjon a kérdésre: Ki is hát Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, az utolsó hercegprímás?
A tudatos lelkipásztort saját sorsa nem érdekelte. Minden erejét a feladatokra fordította. A hitet akarta megőrizni az egyház és a nemzet életében. Ez tette Őt igazán óriássá: azon az úton, amelyen haladt, amelyre a Gondviselés vezette. Ismert az állítás: csak akkor lehet valakit igazán jellemezni, ha a pályát megfutotta és befejezte azt a művet, amelyet életével alkotott.

Mindszenty bíboros megtapasztalta a két kommunista terror és a nemzeti szocializmus börtönét. Nem tudták megtörni. Mindig emelt fővel és éber tekintettel figyelte népe hitét.

A történelmi gyökerekhez való visszatérés, az abból hitet és lelkierőt meríteni akaró modernkori szellemi megvilágosodás folyamatában fontos szerepe van a kiemelkedő személyiségek életútjának. Különösképpen aktuális ez akkor, amikor az egységesülő Európa alkotmányából, még az említés szintjén is kimaradt a keresztény gyökerekre történő utalás.

A filmalkotás arról is szól, hogy ez a tragikus történelmi körülmények között kiteljesedő életút milyen aktuális, soha el nem évülő, megvalósításra váró mai tanulságokat tartalmaz.


2010. november 11. (csütörtök) 18.00

Bűn és bűntetlenség

(színes, magyar film /dokumentum,
történelmi / 70 perc , 2010)
Rendezte: Novák Tamás, Skrabski Fruzsina

Biszku Béla 1989 óta visszavonultan él és soha senkinek sem nyilatkozott korábbi tetteiről. A film alkotóinak sikerült őt megszólaltatni, megkérdezni tőle, hogy bánja-e
és bocsánatot kér-e a történtekért…

A film előtörténete nem mindennapi, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás rendezők cselhez folyamodtak: elhitették Biszkuval, hogy szülőfalujából, Márokpapiból érkeztek,
és arról szeretnének filmet készíteni, amint a környékről beszél. Négy alkalommal találkoztak a ma is vaskalapos kommunistaként nyilatkozó nyugdíjassal, egy alkalommal még közönségtalálkozót is szerveztek a márokpapi falunapokon, hogy csípős kérdésekkel szembesítsék Biszkut. A filmesek végül felfedték kilétüket, és szerették volna elérni, hogy Biszku kamerába nézve kövesse meg a vérbe fojtott forradalom áldozatait.

Hogy a ma 89 éves, Rózsadombon élő Biszku Béla, aki 20 ezer ember bebörtönzéséről és 300 felkelő és politikus kivégzéséről döntött, eleget tett-e a kérésnek, kiderül a filmből, amelyben nyilatkozik még Horváth Attila, Kahler Frigyes, M. Kiss Sándor, Szerencsés Károly, Tischler János történészek, Mórotz Kenéz pszichológus, valamint 1956-os elítéltek és hozzátartozóik, így Balás-Piri László, Blaski József, Fekete Pál, Fónay Jenő, Mansfeld László és Wittner Mária.


2010. november 18. (csütörtök) 18.00

Tisztítótűz tetején álltunk

Tóth Ilona drámája (2008)
A "Népek Krisztusa, Magyarország" 1956. befejező, önálló része, 90 perc
Az interjúkat, a montázsokat készítette, a filmet rendezte: Jelenczki István

A dokumentumfilm Tóth Ilonáról, az 1956-os forradalmat követő koncepciós perek első halálos áldozatáról szól. Történész szakértők, Dr. M. Kiss Sándor és Kiss Réka évekig tartó munkával derítették ki, miért is kellett meghalnia a 24 éves lánynak, aki orvosként vett részt a forradalomban. Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb perben ítélték halálra Tóth Ilonát, aki ártatlan volt.


Vetítések:
csütörtökönként 18 órától a Művelődési Központ színháztermében

Filmklub bérlet ára: 1.500 Ft/3 előadás

Az Őszi filmklub vetítései csak bérlettel látogathatók!