Kiállítások 2013


2013. február 1 - 28.

Farsangi népszokások

fotoBusójárás

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg.
A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik.

Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának - mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve kizavarták a törököket Mohácsról - aligha van történeti alapja. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját.

Velencei karnevál

fotoA velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában.
A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik és egy nappal hamvazószerda előtt ér véget.

A farsangi időszak januárban kezdődött és a nagyböjthöz közeledve nőttön-nőtt az izgalom. Rend szerint a városközpontban, szabad ég alatt rendezték, Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. A közönség az erkélyekről nézhette az eseményeket.
Velence a 18. században elnyerte a karneválok városa címet. Ekkoriban már Európa nemesei százával özönlötték el, hogy jól kimulassák magukat a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban.


2013. május 6 - 31.

foto

„Ha a világ rigó lenne”

Rajzkiállítás a könyvtárban.

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése és a pályamunkákból készült kiállítás megnyitója

A kiállítást megnyitja:
Kisvári Gyula, festőművész

A megnyitón közreműködnek:
a Prelúdium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és növendékei


2013. május 9 - 24.

Mesélő képeslapok

fotoImeli László

Imeli Lászlót virágkertészként ismerik Bicskén. A család egyik ága már 150 éve él településünkön. Gyermekkora óta foglalkoztatja a régmúlt. Öt éve gyűjti a szűkebb és tágabb környezetének régi képeslapjait, ma már 1200 darabbal büszkélkedhet. Most érezte úgy, hogy elérkezett az idő, hogy gyűjteményét közkinccsé tegye. Internetes kapcsolatain keresztül, antikváriumokban böngészve, árveréseket járva gyarapítja gyűjteményét. A kiállításnak a Petőfi Művelődési Központ ad otthont, ahol a régi képeslapokon újraéled a hajdani Bicskei Járás. A látogatók barangolhatnak a bő egy évszázaddal ezelőtti településeken. A gyűjtemény Bicske és a környékbeli falvak, városok számos olyan épületeit, utcáit, tereit mutatja be, melyek manapság már más arcukat mutatják vagy csak emlék az itt élők számára.

fotoBicskei fehérhímzés

 A bicskei fehérhímzés helyi hungarikum, méltán híres a népművészet, a hagyományápolás történetében. Egyszerűségével, tiszta fehér mintáival ízlésesen alkalmazkodott a régebbi korok igényeihez.
A 70-es, 80-as években a Kis Jankó Bori díjas iparművész, Horváth Sarolta vezetésével Népi Iparművészeti Díszítő csoport alakult a Művelődési Központban, amely a fehér-hímzés hagyományainak felélesztését, a hagyományőrzést tűzte ki célul. Sári néni halála után Béresné Báder Katalin, a Népművészet ifjú mestere vette át a szakkört. 2011-ben Szebényi Zsoltné nyugdíjas pedagógus irányításával újraindult a Népi Díszítőművészeti kör. 

fotoFazekas klub

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2008 őszén alakult meg a Fazekas klub. A foglalkozások a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon kerámia műhelyében zajlanak. A szakkör tagjai korongozni tanulnak, mellette mintázni, edényeket felrakni, lapokból tárgyakat összeállítani, figurákat készíteni. Megismerkedhetnek különböző díszítési eljárásokkal, tájegységek motívumkincseivel, festési technikákkal, megtanulhatják a kerámiák kiégetésének a módszereit, egyéni ötleteket tervezhetnek, valósíthatnak meg. Gyúrhatják a különböző agyagokat, megtapasztalhatják a vörös és fehér, samottos és sima, fazekas és tűzálló agyagok sokféle tulajdonságait. Gyerekek és a felnőttek munkáiból is láthatnak ízelítőt a kiállításon.

Bicske régészeti ásatásaiból (i.e. V. évezred) a Galagonyáson feltárt emlékanyagokból kiemelkedik a vonaldíszes kerámia. Ezeknek a különleges tárgyaknak egyik másolata itt látható a kiállításon, amely ma helyi hungarikum. Kiss Irén, a Fazekas klub vezetője készítette.


Május 11 - 31.

fotoKondoros Viktor

temesvári festőművész, grafikus  kiállítása a Batthyány-kastélyban

Kondoros Viktor Temesvárott született, három és fél évesen kezdett el rajzolni, melyet azután sem hagyott abba, hogy a későbbiekben a fogorvosi pályát választotta. Elvégezte a népművészeti iskola festő szakát, ahol Hajós Emese, az Aurel Ciupe egyik volt tanítványa lett a mentora.
Szülővárosában telepedett le, ahol folytatta a festést: tagja lett a Romul Ladea Egyesületnek, Romániában és Magyarországon is számos egyéni és közös tárlaton vett részt festményeivel.

Festményei témáit leginkább a táj szépsége szolgáltatja: főként fákat, virágokat, gyümölcsöket, csendéleteket fest.
Az utóbbi években tussal készít vázlatrajzokat. Többségük az országrészek zaklatott történelmét ábrázolja, akik a hódítók támadásai nyomán védőfalakat, erődítményeket építettek.


Május 25 - június 14.

fotoShvoy Lajos cserkészcsapat kiállítása

A 188. Shvoy Lajos cserkészcsapat fennállásának 20. évfordulója alkalmából szervezett születésnapi rendezvénysorozat megnyitója

Program:

- cserkészkiállítás megnyitója
- a csapat évkönyvének bemutatása
- csapatzászló szentelés


Július 6 - augusztus 4.

fotoA Magyar Rendőrmúzeum Vándorkiállítása

A Rendőrmúzeum vándorkiállítása ízelítőt ad a múzeum Budapesten megtekinthető állandó kiállításaiból. A tárlat azzal a céllal került összeállításra, hogy minden olyan érdeklődőhöz közelebb vigye a Rendőrmúzeum kiállításait, akiknek - különböző okok miatt - nincs lehetőségük a múzeum személyes megtekintésére.

A mobil kiállítás tablóin - többek között - a hazai rendőrség talán leghíresebb nyomkövető kutyája, Kántor mellett a rendőrséghez kötődő tárgyak és gépjárművek (pl. konstábler bot, Zrínyi sisak, Moszkvics 407 típusú veterán rendőrautó), korabeli- és napjaink legismertebb bűnügyei (Kiss Béla ügy, perecesi nikotinos gyilkosság, rendőrgyilkosság, Whisky-s ügy, Miskolci Bonny és Clyde ügy) kerülnek bemutatásra. A tablókat a Whisky-s ügy és a Miskolci Bonny és Clyde ügy nyomozása során lefoglalásra került eredeti bűnjelekből összeállított válogatás egészíti ki.
A Petőfi Művelődési Központban megtekinthető kiállítást, a korabeli rendőrséget és annak feladatait bemutató, 1890-1949 között készült archív fotók és különböző rendőregyenruhák teszik színesebbé.


Augusztus 15 - 31.

fotoBoldogasszony

Némáné Nagy Júlia festőművész, művésztanár kiállítása

Válon születtem, Bicskén élek. Általános és középiskolai tanulmányaim után a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakára jártam, majd elvégeztem a Képzőművészeti Főiskola rendkívüli tagozatát. 1970 óta tanítok Bicskén az általános iskolában. 1992 óta művészeti szakköröket vezetek. Kiállításrendezéssel is foglalkozom. Tagja vagyok az Egyeki Műhelynek. Kiállításaim voltak Bicskén, Válon, Martonvásáron, Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Mányon, Gyermelyen, Alcsúton, Csabdin, Agárdon, Móron. 1997-ben Újszászi Ignác: Csatapipa-Béke-bárd című verseskötetét illusztráltam. 1987-ben pedagógiai munkámért miniszteri dicséretet kaptam. (2007)

Kiállításunkon Némáné Nagy Júlia munkáit tekinthetik meg az érdeklődők a hónap végéig.


fotoSzeptember 5 - 7.

"Ami a kiskertemben megterem…"

Őszi kertészeti kiállítás

A Kővágó Antal Kertbarát Kör 22. alkalommal rendezi meg a hagyományos őszi kiállítását.
A kiállítás jelentőségét növeli, hogy ebben az évben ünnepeljük a kör megalakulásának 40. évfordulóját, ezzel is tisztelegve az alapító elődök munkásságának és emlékeiknek.

A kiállításon zöldségeket, gyümölcsöket, kerti különlegességeket, valamint díjnyertes borokat, szőlő- és gyümölcs párlatokat, méhészeti termékeket, virágokat és dísznövényeket, valamint kertészeti eszközöket is láthatnak az érdeklődők.
Mindezek mellett helyi képzőművészek munkái is bemutatásra kerülnek.

Megnyitó:
Szeptember 5.
(csütörtök) 9 óra

Kiállítás zárása:
Szeptember 7. (szombat) 12 óra


fotoOktóber 8 - november 7.

Rieger Tibor szobrászművész kiállítása

Rieger Tibor 1940-ben született Gyálligeten. Családját a II. világháborúban kitelepítették. A győri bencés gimnázium után a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Szobrászként leginkább kővel és bronzzal dolgozik.
Meghatározó személyisége a magyar képzőművészetnek: közel 50 köztéri művével találkozhatunk szerte az országban, melyek közül kiemelkedő a pannonhalmi bencés apátság milleniumi kapuja.

Számtalan pályázat díjazottja, Magyar Örökség-díjas művész.

A kiállítás megtekinthető november 7-ig a Művelődési Központ nyitva tartási idejében.


fotoDecember 4 - január 6.

Angelico kiállítása

Stift Zoltán Angelico atyát a lelkipásztori hivatás és a művészet egyaránt vonzotta. Gimnáziumi évei alatt Masszi Ferenc grafikus óráit látogatta, majd részt vett Vollnhofer Mária ikonfestő tanfolyamain. Pappá 1993-ban szentelték.

Kiállításainak szerves része kezdetektől a megnyitó utáni közös rajzos foglalkozások.

A kiállítást megnyitja:
Tessely Zoltán, Bicske Város polgármestere

Közreműködnek: a Szent László Általános Iskola tanulói

A kiállítás megtekinthető 2014. január 6-ig a Művelődési Központ nyitvatartási idejében.