Kiállítások 2018


foto2017. december 3 - január 15.

Advent békessége

Színnel-Lélekkel Művészeti Egyesület kiállítása a Fiatalok Házában.

A festményeket, textilkompozíciókat és sok egyéb képzőművészeti alkotásokat tartalmazó kiállítás az adventhez és a karácsony szelleméhez is kötődik, ahol amatőr kiállítók mutatják be műveiket.


foto2017. december 7 - január 15.

"Idvez légy kis jézuska, idvez légy ó kisbaba!"

című Karácsonyi Képeslapkészítő pályázatra készült

 képeslapok kiállítása.


foto2018. január 22 - február 11.

Bicskétől a csillagokig

Asztrofotó kiállítás Bajmóczy György és Szűcs Mátyás fotóiból a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Fiatalok Házában.

Bajmóczy György
Középiskolás koromtól foglalkozom fényképezéssel, akkor még a hagyományos, képeket készítettem. Érdekelt a labor technika, megtanultam a képek előhívását, nagyítását.

2009 óta foglalkozom csillagászattal. A távcsőbe pillantva számomra  ismeretlen világ felfedezése, megismerése felejthetetlen élményt jelentett. A digitális technika fejlődésével mindenki számára elérhetővé vált a csillagászati képrögzítés, így én is elkezdtem megörökíteni a távcsőben látottakat.  A Magyar Csillagászati Egyesület tagjakén elsősorban Nap, bolygó és kettőscsillag megfigyeléseket végzek.

fotoSzámomra kedves terület még a szolárgráfia ami a Nap útjának rögzítését jelenti. Ezeket a képeket saját készítésű kamerával hagyományos fotópapírra készítem.

Szűcs Mátyás
Szűcs Mátyás fiatal alkotó, aki szintén tagja a Csillagászati Egyesületnek, és alig 20 évesen, 2017-ben a "Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj" program támogatottja lett, az asztrofotózás területén.


foto2018. február 17 - június 1.

Magyarországi orchideák

Dr. Molnár V. Attila akademikus, a Debreceni Egyetem docensének bemutató kiállítása.

Az orchideák az elmúlt néhány évben az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé váltak és ma már mindenkinek van, vagy volt már egy-két cserép orchideája az ablakpárkányon. Tartásuk egyszerű, könnyen és hosszú ideig virágoznak, a virágaik színesek, látványosak, ennek köszönhetik népszerűségüket. Az orchideák otthoni gondozása nem nehéz ugyan, de nem is annyira könnyű, mint egy átlagos szobanövényé.
A kiállítás keretében olyan fajokkal is megismerkedhetünk, melyek Magyarországon is fellelhetők.


foto2018. február 26 - március 11.

Amikor én még kissrác voltam

Rockmúzeum vendégkiállítása.

A vándorkiállítás a rock- és beatzene hőskorszakától az 1980-as évekig öleli fel a magyar könnyűzenei élet relikviáit.
Az egyedülálló kiállítás egyfajta kivonata érkezik most a bicskei Petőfi Művelődési Központba, ahol a látogatók korabeli plakátokkal, fotókkal, hangszerekkel, erősítőkkel, rádiókkal, eredeti fellépő ruhákkal és zenészrelikviákkal találkozhatnak.


foto2018. április 5-22.

Hobbi és kreativitás

A Fürge Ujjak szakkör tíz alkotójának tíz év alatt készült munkáiból készült kiállítása.

Kiállítók: Dr. Bertóti Béláné, Farkas Istvánné, Marton István Jánosné, Szolnoki Józsefné, Süle Ilona, Radovics Árpádné, Rácz Imréné, Tóth Márta, Vad Sándorné és Varga Mária


foto2018. május 2-5.

Süsü és barátai

Életre kelt mesehősök

Óriásbábos kiállítás a Fiatalok Házában.

Kedvenc mesefiguráink most egy kiállítás keretében "teljes embernagyságban" jelennek meg, kilépve a mesekönyvek- és filmek világából. Csukás István tollából jól ismert szereplők a valóságban is megelevenednek: Süsü, Mirr-murr, Pom-pom és még sokan a mások.


foto2018. május 11.

Kép a képben

Családi fotók nyomában, a Szent László Általános Iskola kiállítása a Fiatalok Házában.

A kiállításon olyan képek tekinthetők meg, melyek a család valamilyen fontos eseményét, apró örömeit, a szülők gyermekeikkel való kapcsolatát, a nagyszülők unokáikkal való meghitt együttlétét mutatják be. Különös értékét az adja a kiállításnak, hogy ezeket a meghitt pillanatokat növendékeink szemén keresztül, akár egy tegnap készült fényképen vagy egy régi családi fotó bemutatásával láthatjuk meg.


foto2018. május 16-23.

Vadászati kiállítás

A mányi Sajgóvölgyi Vadásztársaság 1990-ben alakult, az ő vadászaik zsákmányaiból látványos kamara kiállítás tekinthető meg a művelődési központban.


foto2018. május 16-23.

Wegenast Róbert

festő, díszlettervező életmű kiállítása a Batthyány-kastélyban.

Wegenast Róbert a  budapesti Iparművészeti Főiskola díszlettervező-szakán végezte tanulmányait 1954-ben Oláh Gusztáv növendékeként. Előbb a Magyar Néphadsereg Színházában ösztöndíjas, majd két évig az egri, három évig a kaposvári, 1961-1964. között a miskolci társulat, 1954-től a József Attila Színház tervezője volt. 1972-től a Televízió munkatársa lett. Festőiség és az új megoldások iránti érzékenység jellemzi. Rendszeresen kiállított Budapesten, Miskolcon, Prágában. 


foto2018. augusztus 20 - szeptember 7.

Álmok és illúziók

Pereszteghy Judit textilszobrász kiállítása.

"Pereszteghy Judit vagyok, 1969-ben születtem Tatabányán. Édesanyám művésztanár, így kisgyermek koromtól támogatást, lehetőséget kaptam az alkotói munkára. De míg anyukám akvarellel és olajjal festett, engem a textil és a kerámia színes világa vonzott. Iskolai szakkörök keretén belül ismertem meg a textilfestést és a batikolást. Alkotásaimmal kiállításokon vehettem részt, elismeréseket kaphattam. További pályámat is meghatározta a textilhez való kötödésem. Néhány alkotásomat az interneten található képek inspirálták. 2018 januárjában lettem oktatója is ennek a csodálatos technikának. Büszkeséggel tölt el, hogy a Semmelweis emlékév alkalmából a miskolci vándorkiállításon is részt vehetek paverpol technikával készült alkotásommal." Pereszteghy Judit


foto2018. szeptember 29.

A kredenc körül – az ’50-es évek konyhája

Szabadtéri kiállítás magán gyűjteményekből a Szent Mihály-napi sokadalom keretében a Kossuth téren.


foto2018. december 2 - január 15.

"Advent békessége"

Színnel-Lélekkel Művészeti Egyesület kiállítása a Fiatalok Házában.

A festményeket, textilkompozíciókat és sok egyéb képzőművészeti alkotásokat tartalmazó kiállítás, az adventhez és a karácsony szelleméhez is kötődik, ahol amatőr kiállítók mutatják be műveiket.


foto2018. december 6 - január 15.

"Rajzoljatok karácsonyi képeslapot!"

Karácsonyi képeslapkészítő pályázat munkáiból készült kiállítás.

Bicske város Önkormányzatának és a Petőfi Művelődési Központ közös karácsonyi pályázata, mely pályamunkákból kerül ki Bicske város karácsonyi üdvözlőlapjának borító képe, a karácsonyi üdvözlettel kiegészítve.
Ebben az évben Tolnai Zsófia, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola 2.c. osztályos tanulójának munkája nyerte el legjobban a város vezetőinek tetszését.