Vakvezető kutya – az igazi segítő társ


Régóta tudjuk, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Azt is, jóval több is lehet ennél. Vadászkutya, rendőrkutya, mentőkutya, pásztorkutya és még sok más módon kiképzett kutya dolgozik az emberrel, az emberért. Megtanulják és végrehajtják a kijelölt feladatukat, társsá válnak a munkában, hétköznapokban, ünnepekkor. És nem kérnek sokat érte: pusztán törődést, szeretetet.

Április 27-e a Vakvezető Kutyák Világnapja, ez alkalomból Szűcs Andrással, a HVSK Alapítvány habilitációs kutyakiképzőjével beszélgettünk a vakvezető kutyák és gazdáik világáról, közös életéről és arról, hogy hogyan lesz egy ennivaló szőrgombócból a látássérült ember igazi segítő társa.

Ha az utcán sétálva vagy tömegközlekedésen szembe jön egy látássérült ember és a kutyája, külső szemlélő pontosan ennyit lát: kutya és gazdája sétál, a kutyán póráz helyett hám van.

Hogyan segít egy vakvezető kutya a gazdájának? Minden bizonnyal a kutya sem észleli, ha zöld a közlekedési lámpa vagy azt, hogy hányas villamos érkezik.

A közlekedésben segíti gazdáját a vakvezető kutya, amikor a hám fölkerül rá, onnantól ő „szolgálatban” van. A kutya feladata, hogy enyhe húzással vezesse gazdáját és kikerülje az útjukban lévő akadályokat. Megállással jelzi a járda végét (le és fellépőket), és a lépcső kezdetét. Vezényszóra megállót, zebrát, lépcsőt, ülőhelyet tud keresni. És valóban, a kutya nem figyeli és nem tudja leolvasni a jelzőlámpa színét és a buszok számozását! Nem úgy vezeti gazdáját, mint egy másik ember, a gazda nem azt mondja a kutyájának, hogy a nagymamához megyünk, vagy a könyvtárba stb. A gazda fejében van az útvonal” térkép” és tudja, hogy a járdán haladva hol kell elfordulni jobbra vagy balra, és hol merre található a zebra, lépcső, megálló. Fontos tudni azt is, hogy amikor útkereszteződéshez érnek nem a kutya dönti el, átmehet-e az úttesten, hanem a gazda indítja el a kutyát, ha úgy dönt, hogy biztonságos az áthaladás! Ezért lenne fontos, hogy legyen mindenütt a kijelölt gyalogátkelőhelyeken hangjelzéssel ellátott lámpa. Hangjelzés hiányában, a gazdának a forgalom zajából, annak irányából kell megállapítania, hogy mikor vált zöldre a lámpa. Így, ha nincs forgalom, sokszor nehezebb eldönteni, hogy átmehetnek-e az úttesten. Sajnos sok gépjárművezető nem tudja ezeket a dolgokat, fénykürtözik (villog) a látássérült embernek, sokszor türelmetlenül integetnek, hogy menjen már. Ez természetesen nem segítség.

Milyen kutyából lehet vakvezető kutya? Az látható a hétköznapokban, hogy főként retriver fajtájúak, esetleg német juhászkutyák vagy keverékek, de ezen kívül milyen „személyes tulajdonságok” szükségesek ahhoz, hogy egy kutya egy vak ember hétköznapi segítőtársa legyen?

A kutyának barátságosnak kell lennie mindenkivel, nem lehet agresszív más kutyával, emberrel, szoktuk szoktatni macskához, és különböző háziállatokhoz is (tyúk, ló). Nem félhet a zajoktól, járművektől, forgalomtól és együttműködőnek kell lennie a gazdájával. Vakvezető kutyának egészséges középméretű kutyák megfelelőek, a túl kicsi és túl nagykutya nem alkalmas erre a munkára. Alapítványunk labrador retrievereket képez.

Mesélje el nekünk, kérem röviden a kiválasztás és nevelés-kiképzés folyamatát!

Az alapítványunknál született labrador kiskutyákat különböző színű szalaggal jelöljük meg, és néhány napos koruktól rendszeresen figyeljük és teszteljük őket. Nevelőszülőkhöz kerülnek egy éves korukig, ahol a család szeretetben neveli: szobatisztaságra tanítják, sokat sétálnak és hozzászoktatják őket a tömegközlekedési eszközökhöz. Egy évesen visszakerülnek hozzánk, megfigyeljük őket, állatorvossal is megvizsgáltatjuk, majd megkezdődik a kiképzésük, mely 6-8 hónapig tart. A kiképzés városi forgalomban történik: aluljárók, plázák és piacok, valamint a tömegközlekedés is fontos része.

Hogyan kerül egy vakvezető kutya a gazdájához? Vannak szempontjai a „párok összeállításának”, tanulnak, gyakorolnak együtt is, mielőtt „összeköltöznek”?

Minden egyes ember más-más személyiség és ugyanez elmondható a kutyákról is. Mindig a kutyákhoz választunk gazdát és általában több találkozásra kerítünk sort, mielőtt megkezdenék a közös életüket. Figyelembe vesszük a kutya temperamentumát, méretét, és hogy mennyire szükséges mellé határozott, következetes (esetleg már gyakorlott) gazda. Majd, amikor a kiképzőjével bekötött szemmel levizsgázik a kutya, sor kerül egy intenzívebb ismerkedésre (átadó) a látássérült gazdával és ha minden rendben zajlik, összeköltözhetnek.

Kell valamilyen hivatalos vizsgát tennie a párnak, mielőtt megkezdik a közös életüket?

Igen, közlekedésbiztonsági vizsgát kell tenniük a hatályos 27/2009 SZMM rendeletnek megfelelően. Magyarországon a MATESZE (Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület) koordinálja és felügyeli a segítőkutya vizsgákat, így a vakvezető kutya vizsgát is. Az összeköltözés után a látássérült ember három vizsgaútvonalat gyakorol be a kutyával lakókörnyezetében, ezalatt segítségére van az alapítvány munkatársa; a kutya kiképzője is. Ezután az alapítvány bejelenti a vizsgát és a MATESZE kijelöli a vizsgáztatókat. A vizsgáról jegyzőkönyv és videó felvétel készül, melyet a MATESZE is megkap, illetve meg kell őrizni, amíg a kutya dolgozik. A felkészülés a vizsgára általában 1-2 hónap, de lehet ennek többszöröse is.

Előfordul olyan, hogy a kutya és leendő gazdája nem jön ki egymással? Ha igen, választható másik kutya?

Viszonylag ritkán fordul elő, mivel, mint már írtuk a kutyához választunk gazdát. Figyelembe vesszük, ha egy ember nyugodtabb, halkabb, csendesebb vagy harsányabb, pörgősebb, gyorsmozgású, fiatalosabb stb. Ritkán választható másik kutya, mert többen várnak kutyára, mint amennyi kiképzésben van.

Egy rendőrkutya hivatalos személy, mindenhová beléphet, ahová a gazdája is. A vakvezető kutyának van különleges jogállása? Sajnos sok esetről hallani, amikor boltok, szolgáltatók nem engedik be a vakvezető kutyákat az épületükbe.

Igen van, a 27/2009 SZMM rendelet már 12 éve szabályozza, hogy hová mehetnek be a segítőkutyák gazdáikkal. Általában minden olyan helyre, ahová az emberek nagy része engedély nélkül bemehet. A jogszabály részletesen felsorolja, ilyen például az élelmiszerüzlet, szálláshely, tömegközlekedés stb. Sajnos ennek ellenére minden évben hallani olyan esetről, amikor a sérült ember konfliktusba kerül. Sokszor megalázó módon oktatják ki őket buszvezetők, biztonsági őrök, portások. A jogszabály bár kimondja, hogy nem kell szájkosár a segítő kutyára, a tömegközlekedési eszközön általában ebbe kötnek bele, az élelmiszer boltokban pedig néha egyszerűen nem akarják beengedni, mert kutya.

Meddig dolgozik egy vakvezető kutya? Mi lesz a további sorsa, ha annyira megöregszik, hogy már nem tudja a feladatát teljesíteni, mert például ő is rosszul lát vagy hall már, elgyengül vagy lelassul?

Általában 10 éves korukig dolgoznak, ha az egészségük engedi, de előfordulhat, hogy hamarabb kell egy ebet nyugdíjazni. Nagyon ritkán lehet, hogy fél, esetleg egy évet még tovább dolgozik egy-egy kutyus. Általában, ha a gazda teheti megtartja „öreg barátját”, de sajnos ez nem mindig lehetséges. Ilyen például, ha az új kutyával egy bérházban, emeleten, lift nélkül laknak vagy a gazda napközben dolgozni jár és nincs, aki figyeljen, levigye az öreg kutyát. Volt rá példa, hogy egészségügyi okokból nem tudta a gazda vállalni az öreg kutyust. Ilyenkor szerető családot keresünk számára, akik tudják vállalni a gondozását és biztonságban, családtagként élhet élete hátralévő részben.

Alapítványunk jelenleg három idős kutyát gondoz, ők 12 és 13 évesek múltak, egyikük szívbeteg, másikuk vak, a harmadik mozgásszervi panaszokkal él köztünk. De van olyan kutyusunk, akinek sikerült szerető családot találnunk.

A képeken a HVSK Alapítványnál nevelkedő, leendő vakvezető kutyusok és a fent említett, gondozásuk alatt álló nyugdíjas vakvezetők láthatóak.